ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 96. YIL DÖNÜMÜ -ETKİNLİKLER KAPSAMINDA İSTİKLAL GAZİSİ HÜSEYİN KAÇMAZ'IN OĞLU TURGUT KAÇMAZ'IN SAKLI HATIRALAR FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 96. YIL DÖNÜMÜ     -ETKİNLİKLER KAPSAMINDA İSTİKLAL GAZİSİ HÜSEYİN KAÇMAZ'IN     OĞLU TURGUT KAÇMAZ'IN SAKLI HATIRALAR FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI

Çanakkale Zaferi'nin 96. yıl dönümü Batman'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler kapsamında İstiklal gazisinin oğlu Turgut Kaçmaz'ın resim sergisi açıldı.

Çanakkale Zaferi'nin 96. yıl dönümü Batman'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler kapsamında İstiklal gazisinin oğlu Turgut Kaçmaz'ın resim sergisi açıldı.

Çanakkale Zaferi 96. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Batman İl Kültür Müdürlüğü Salonunda Batman Emniyet Müdürlüğü'nce konferans düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan 110 yaşındayken hayatını kaybeden İstiklal Gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu emekli öğretmen Turgut Kaçmaz, Türk, Kürt ve diğer halkların beraberce omuz omuza can vererek bu ülkeyi kurduklarını vurguladı.

Çanakkale Zaferi'ni bizzat babasından dinlediğini anlatan Kaçmaz, "Babam Hüseyin Kaçmaz Ereğli'ye bağlı Kestaneci Köyünde 1884 yılında dünyaya geldi. Balkan Harbi'nde, Çanakkale Savaşı'nda ve Kurtuluş Savaşı'nda aralıklarla 11 yıl askerlik yaptı. Babam Hüseyin Kaçmaz, 11 Eylül 1994 tarihinde dünyanın en yaşlı gazisiyken 110 yaşında yaşamını yitirdi. Cephelerde değişik aralıklarla geçen 11 yılı 20 yaşında iken başlar. Yaşıtları arasında (civa gibi delikanlıdır) diye tanımlanıyordu" dedi.

Babasına askerlik için çağrı pusulası geldiğinde, dedesinin 50 altın lira ödeyip oğlunu askere göndermek istemediğini anlatan Kaçmaz, şöyle devam etti:

"Ancak babaannem bu duruma, (Sen ne söylüyorsun? Koca adam. Ben oğlumu şehit ya da gazi dualarıyla büyüttüm) diyerek karşı çıkar. Aile meclisi kararından sonra babam, hazırlığını tamamlar ve sıra vedalaşmaya gelir. Annesi oğlunu hüzün ve sevinçle bir arada kucaklar ve ağzından şu sözcükler dökülür. (Canımdan can oğul, ezanlar susacaksa bu topraklar düşman askerlerinin ayakları altında çiğnenecekse git. Durma git. Beni ya şehit yada gazi anası yap oğul) der. Balkan Harbi'nde, Çanakkale Savaşı'nda ve Kurtuluş Savaşı'nda değişik aralıklarla 11 yıl savaşır. 11 Eylül 1994 yılında dünyanın en yaşlı gazisi olarak 110 yaşında hayata gözlerini yumar. Babam istisnasız her Cuma akşamı bizi de başına toplar ve şehitlerimiz için Kur'an-ı Kerim okurdu. Şehitlere dualar ederdi. Ölünceye kadar bu böyle devam etti. Babam, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'le iki kez karşılaşmış. Birincisinde Yunanlıları denize dökmek için taktik almış. İkincisinde ise kazanılan Kurtuluş Savaşı'nın sonuçlarını bildiren evrakları ulaştırarak Atatürk'le bir saat sohbet etmiş. Atatürk, bu sohbet sırasında (Bu zaferi kazanan ben değilim, savaşı, tel örgüleri kanlarıyla bulayarak aşan, savaş anında canını veren, yaralanan ve canını hiçe sayarak düşmanın üstüne giden, engelleri süngüleriyle aşan senin gibi kahraman askerler kazandı) demiş."

Konferansın ardından Çanakkale Zaferi konulu "Saklı Hatıralar" resim sergisinin açılışı yapıldı. Açılışı Vali Ahmet Turhan, gazinin oğlu Kaçmaz ile yaptı.

Sergiyi gezen davetlilere, Çanakkale Savaşı sırasında askerlere verilen hoşaf ve ekmek ikram edildi. Sergide ayrıca, Çanakkale zaferi dönemlerinden kalan mermi ve cephanelikler ile çeşitli materyaller sergilendi.

Etkinliğe Vali Ahmet Turhan, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, Emniyet Müdürü Hasan Ali Bilim, Batman Gaziler Derneği Üyeleri, emniyet mensupları, öğrenciler, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.