Cep Telefonu ile Kıble Yönü Bulma

Cep Telefonu ile Kıble Yönü Bulma
Güncelleme:

Cep telefonu ile kıble yönünü bulmak artık çok kolay. Kıble yönünüz ile ilgili tereddütlerinizi gidermek ve aynı zamanda doğru kıble yönünün tespiti için cep telefonu uygulamaları veya online kıble yönü bulucu servislerden yararlanabilirsiniz.

Cep telefonumuz ile kıble yönünü bulmak için geneli itibarıyla kıble pusulası vb. uygulamaları kullanırız. Bu uygulamalar her zaman bize doğru kıble cihetini göstermez. Zira her cep telefonunda pusula sensörü olmayabilir. Pusula sensörü olan cep telefonlarında ise manyetik alan oluşturan (metaller, mıknatıs, bilgisayar vb.) cisimlere yakınlık, açık alanda ölçüm yapamama gibi sorunlar neticesinde kıble yönünde yaşanan sapmalar doğru sonuca ulaşmamızda en büyük engellerdir. Cep telefonu uygulamalarının en önemli avantajı çevrimdışı yani internet olmaksızın kıble yönü ölçümü yapabilmeleridir. Fakat biraz önce belirttiğimiz üzere her cep telefonunda pusula sensörü olmaması yahut şehir veya ev ortamında manyetik alan oluşturan birçok eşya veya cismin olması kıble yönümüzü doğru tespit noktasında en önemli sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla uygulamalar ile bulduğumuz kıble cihetini teyit etme ihtiyacı duyabilmekteyiz.

Kıble yönünüzü en doğru şekilde tespit için, online kıble yönü bulma servislerinden yararlanmanızı önermekteyiz. Zira online haritalar yardımıyla bulunduğunuz konum ile Mekke şehrindeki Kabe-i Muazzama arasına çekilen kıble yönü hattınız tam ve doğru bir şekilde kıble yönünüzü bulmanıza olanak sağlamaktadır. Öyle ki, kıble yönü hattınız dünyanın şekli de dikkate alınarak en doğru şekilde ve anlık olarak size verilmektedir. Biraz önce de belirtildiği üzere kıble pusulası uygulamaları ile tespit ettiğiniz kıble yönünü, online kıble bulma servisleri ile teyit edebilir ve bu programların doğruluğunu test edebilirsiniz.

En çok kullanılan online kıble bulma servisleri hangileridir?

İncelemelerimiz neticesinde online haritalar ile kıble yönünün tespiti için en çok Google Kıbleyi Bulma servisinin kullanıldığını müşahede etmiş bulunuyoruz. Bunun dışında tüm dünya ülkeleri ve şehirlerinin online kıble yönü hattı ile pusula için kıble derecesini veren aşağıdaki kıble servisleri de dikkatimizi çekmiş bulunuyor. Cep telefonu ve hatta bilgisayar ortamından bulunduğunuz konumun kıble yönü hattını öğrenmek istiyorsanız incelemeye tabi tuttuğumuz şu siteleri sizlere önermekteyiz:

- Türkiye’de yaşayıp kıble yönünü bulmak isteyenler için incelemeye tabi tuttuğumuz ilk kıble servisi www.kiblebulma.com dur. Kıble Bulma, ülkemizin tüm il, ilçe ve beldelerine ait kıble yönü hattını ve pusula kıble derecesini doğru şekilde veren bir servistir. Kendi dilimizde hizmet veren bu çalışmada aynı zamanda farklı kıble yönü bulma tekniklerine de yer verilmiştir. Yapmanız gereken sadece cep telefonunuzdaki konum (GPS) servisini etkinleştirmek ve bu servise giriş yapmak olacaktır. Programsız olarak uydudan anında kıble yönü hattınızı görebilir ve aynı zamanda konumunuzun pusula için kıble derecesini alabilirsiniz.

- Tüm dünya ülkelerinin eyalet ve şehirleri itibarıyla kıble yönü hattı ile pusula için kıble derecesini veren bir diğer kıble bulma servisi www.qiblafinder.org sitesidir. Her ülkenin kendi resmi dili ile eyalet ve şehirlerinin listelendiği bu servis ile de şehirlerin kıble yönü hattını ve pusula derecesini öğrenebilirsiniz. Ana sayfası global olarak İngilizce dili ile hizmet vermektedir. Dünya geneli popüler olan bu kıble servisi de incelemelerimizde bizden tam not almıştır.

- İncelediğimiz kıble bulma servislerinden üçüncü ve sonuncusu ise www.al-qibla.net oldu. İslam ülkelerinin sayı itibarıyla önemli bir kısmının Arapça dili konuşması nedeniyle bu site kıble bulma servisi olarak dikkatimizi çeken bir başka çalışma oldu. Arapça alt yapısı ile hizmet veren bu çalışma da diğerleri gibi online haritalar ile kıble yönü hattınızı ve pusula derecesini size vermektedir. Tüm dünya ülke ve şehirlerinin Arapça olarak listelendiği bu site de tam ve doğru bir şekilde kıble yönünüzü bulmanıza olacak sağlamaktadır.

Yukarıda incelemeye tabi tuttuğumuz kıble bulma servisleri ile doğru bir şekilde kıble yönünüzü tespit etmeniz mümkündür. Online haritada uydu üzerinden bulunduğunuz evin veya işyerinin çatısına kadar inerek kıble yönü hattınızı alabilmektesiniz. Etraftaki ev, sokak veya diğer araçlardan yararlanarak kıble yönünüzü hızlıca ve kolayca belirleyebilirsiniz. Yalnız cep telefonunuzda GPS yani konum servisini aktif hale getirmeyi unutmayınız. Kıbleniz doğru, namazınız makbul olsun.

Etiketler kıble