Cezaevindeki tekstil fabrikası mahkumlara umut oldu

Cezaevindeki tekstil fabrikası mahkumlara umut oldu

Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda özel sektör işbirliğiyle yapımı tamamlanarak açılan 1 milyon dolarlık yatırım bütçeli tekstil fabrikasında işçi olarak çalışan mahkumlar hem gelir elde ediyor hem de üretime katılmanın mutluluğunu yaşıyor-

SİNOP (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda geçen şubat ayında özel sektör işbirliğiyle yapımı tamamlanarak açılışı gerçekleştirilen 1 milyon dolarlık yatırım bütçeli tekstil fabrikasında işçi olarak çalışan mahkumlar hem gelir elde ediyor hem de üretime katılmaktan mutlu oluyor.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, AA muhabirine, hükümlülerin cezalarının infazı sırasında bir taraftan sosyal hayata hazırlanmaları noktasında çeşitli donanımlar kazanmasının, bir yandan da üretimin içinde kalmalarının onların kişisel gelişimi, sosyal hayata hazırlıkları açısından çok daha önemli olduğunu bildiklerini söyledi.

Sinop'ta kurulan tesisin, Türk ceza infaz sisteminin geldiği noktayı göstermek açısından önemli olduğuna değinen Yıldırım, "Sinop gibi cezaeviyle ünlü bir şehirde bu defa daha olumlu bir infaz anlayışının örneği olmasını, Sinop Ceza İnfaz Kurumunda böyle bir tesisin yapılmış olmasını anlamlı buluyoruz. Bugün özel sektör işbirliği açısından bu tesis adeta bir işaret fişeği görevini yerine getirecektir. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte buradaki işleyişi gören diğer özel sektör temsilcileri de infaz kurumlarımızla işbirliği içerisine gireceklerdir" ifadesini kullandı.

"Tesis, Türkiye'de yapılanların içinde en büyüğü hem de bizim bildiğimiz kadarıyla dünyada şu an itibarıyla bu ölçekte özel sektör infaz sistemi işbirliğine ait bir örnek bulunmuyor" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Şunun altını çizmek istiyorum. Bu kurumlarda bulunan hükümlüler ve tutuklular sadece ceza infaz kurumlarının yönetiminde olan, bu kurumların sorumluluğunda insanlar değil, bu insanlar tüm toplumun dinamiklerinin, sivil toplum örgütlerinin sosyal sorumluluk sahasında olan vatandaşlarımız. Biz bu vatandaşlarımızın burada oldukları süreyi en verimli şekilde geçirmelerini arzu ediyoruz ve bu tesislerle de buna katkı vermeye çalışıyoruz."

- Mahkumlar mutlu

Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olan tekstil fabrikası işçilerinden evli ve 3 çocuk babası Yusuf Atmaca (42), fabrikada güzel vakit geçirdiklerini, çalışarak para kazandıklarını hem de meslek edindikleri için mutlu olduklarını anlattı.

Gördüğü kısa süreli kurs sonrası dikiş makinesiyle dikiş dikmeyi öğrendiğini, şimdi ise bir gömleği kendi başına üretebildiğini anlatan Atmaca, "Bir gömleği baştan sona dikebiliyoruz. Dışarıda bir meslek sahibi olmuş olduk. Ben makinenin 'm'sini bilmezdim, burada öğreniyoruz. Buradan çıktığımda da devam ettirmeyi istiyorum" diye konuştu.

Mahkum Serkan Çalık (30) ise tekstil fabrikasında çalışmaya başladıktan sonra psikolojik olarak kendisini daha iyi hissettiğini belirterek, fabrikanın açılmasına vesile olanlara teşekkür etti.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı, MÜSİAD ve Taha Tekstil işbirliğiyle 2 bin 500 metrekarelik bir alanda yapılan, 300 kişiye istihdam sağlayan tekstil fabrikasında gömlek üretiminin dışında, ceza infaz kurumunda görevli memurların pantolon, kışlık parka, yağmurluk, kep, üniforma işaretleri ile nevresim takımlarının da dikildiği öğrenildi.