Devlet, Zahit Akman'a borçlu çıktı !

Devlet, Zahit Akman'a borçlu çıktı !

Deniz Feneri davasında beraat eden RTÜK eski Başkanı Zahit Akman'a devlet "borçlu" çıktı.

Almanya’nın “Yüzyılın soygunu” diye nitelendirdiği Deniz Feneri davasında, aralarında RTÜK eski Başkanı Zahit Akman ile Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın da bulunduğu 20 sanık hakkında, “güveni kötüye kullanma ve evrakta sahtecilik” suçlarından açılan davada, beraat kararı verildi.

Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre kararda, Akman, Karaman ve diğer 10 sanığın, 3 ay tutuklu kaldıkları için, Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak, devletten tazminat isteme haklarının bulunduğu da hatırlatıldı ve adeta “Devlet size borçlu” denildi. Mahkeme ayrıca, skandal bir karara da imza atarak, Ankara Başsavcılığının imha ettiği tapelerin delil olarak saklanmasını benimsedi..

KİMİSİNE DELİL KİMİSİNE DEĞİL

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Deniz Feneri davasındaki 51 Milyon Euro’luk bağış yolsuzluğuna ilişkin 20 sanık hakkında açılan davada, bazı suçlardan beraat bazı suçlardan da zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle düşme kararı verdi. Mahkemenin 51 sayfalık beraat ve düşme kararında, gayrı resmi muhasebe kayıtları, bazı sanıklar için delil sayılırken bazıları için ise sayılmadı. Mahkeme, şüphelilere yapılan para teslimatlarının ve kuryelerin yer aldığı gayrı resmi muhasebe kayıtlarındaki tarihleri, “zamanaşımı süresi” için dayanak yaptı. Ancak aynı gayrı resmi muhasebe kayıtları, sahtecilik suçu için “belge niteliğinde değil” denilerek, delilden sayılmadı.

AKMAN’IN OTEL PARALARI DERNEKTEN

Mahkeme, sanık Zahit Akman’ın toplam 560 Euro’luk otel masrafının dernek kasasından karşılanmasıyla ilgili gayrı resmi muhasebe kayıtlarındaki teslimat tarihini esas alarak, zaman aşımı süresinin Eylül 2011′de dolduğuna karar verdi. Akman’a teslim edilen 300 Bin Euro’luk dernek parasıyla ilgili suça ilişkin zaman aşımı süresinin de, 19 Ağustos 2012 tarihinde dolduğunu belirten mahkeme, yine dernek paralarıyla 350 Bin Euro’ya Almanya’da alınan taşınmazlarla ilgili zaman aşımı süresinin ise 22 Kasım 2012′de dolduğunu belirtti. Zamanaşımı süresini kesen dava açılma tarihinin 10 Nisan 2012 olduğu ise görmezden gelinerek bu suçlar yönünden Akman hakkında düşme kararı verdi.

TAPELERİN DELİL OLARAK SAKLANMASINA…

Deniz Feneri davasında soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz’ün görevden alınmasından sonra dosyaya bakmakla görevlendirilen savcılar Harun Kodalak, Veli Dalgalı ve Hakan Pektaş’ın, örgüt ve dolandırıcılık suçundan takipsizlik kararı vererek, bu kapsamda yapılan dinlemelerde elde edilen tapelerin imhasına karar vermişti.

Ancak, yargılamayı yapan İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılıkça imha edilen tapelerin dosyada delil olarak saklanmasını uygun gördü.. Soruşturmayı sonradan devralan ve suç vasfını değiştiren savcılardan Kodalak, Ankara Başsavcılığı’na, Pektaş, Ankara Başsavcı Vekilliğine, Dalgalı ise Yargıtay üyeliğine atanarak, terfi ettirilmişti.