Emeklilere neden seyyanen zam verilmediği belli oldu

Güncelleme:

TBMM'de MHP lideri Bahçeli'nin ve muhalefetin talebine rağmen "seyyanen zamsız" olarak yüzde 25 zamla kabul edilen emeklilere zam düzenlemesinde emeklilere neden seyyanen zam verilmediği ortaya çıktı.

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı TBMM'de görüşülmekte olan emekli zammıyla ilgili düzenlemediydi. Emeklilere 6 aylık enflasyon oranında zam yapılmış ancak bu oran daha sonra yüzde 25'e yükseltilmişti. Emekliler yapılan bu zamma tepki gösterdi ve zam oranını yükseltilmesini istedi. Emekliler derneği de yaptıkları açıklamada 4 bin liralık bir seyyanen zam istemiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de grup toplantısında zammın yetersiz olduğunu söylemiş ve 8 bin liranın üstünde bir seyyanen artış yapılması gerektiğini açıklamıştı.

Ancak TBMM'de dün görüşülen teklifle herhangi bir artış yapılmadı ve SGK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı kesinleşti. Bahçeli'nin istediği seyyanen zam teklifi kabul edilmedi ve emekliler yüzde 25 ile yetinmek zorunda kaldı.

Meclis'te görüşülen teklifte 15.5 milyon emeklinin seyyanen zam beklentisi ise karşılıksız kaldı.

TBMM'den geçen düzenlemeye göre; en düşük memur maaşı 22 bin 17 lira olacak. Tüm memur maaşlarına 8077 lira seyyanen zam uygulanacak. SSK, Bağ-Kur emeklisine yüzde 5,23, memur emeklisine yüzde 7,45 refah payı artışı yapıldı ve yeni emekli zammı oranı yüzde 25 oldu. Emekliye zam ve memur maaşları düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

AK PARTİ'DEN YÜZDE 34 VE 8077 SEYYANEN ZAM ÖNERGESİNE RET

Zammı düzenleyen 18. Madde görüşülürken CHP milletvekilleri emekli maaşlarına yüzde 34 artış içeren önerge verdi. Ancak bu önerge AK Parti oylarıyla reddedildi. 

Saadet Partisi milletvekilleri de yüzde 25'in yanı sıra 8077 lira seyyanen artış önergesi verdi. Bu önerge de yine AK Parti milletvekilleri tarafından reddedildi. 

MHP ÇEKİMSER KALDI

İki önerge de AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedilirken MHP’li vekiller AK Parti ile birlikte hareket etmedi. SSK ve Bağkur emekli aylıklarına ilişkin 18. maddede MHP çekimser kaldı. Hatırlanacağı gibi MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında "Ekonomik toparlanma genişledikçe memur ve emeklilerimizin maaşları çok daha yükseğe ulaşacaktır. Emeklilerimize verilen yüzde 25’lik maaş artışı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır. Açık ve samimi teklifimiz, memur maaşlarına ilavesi planlanan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimizdir. Kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeler gözden geçirilmelidir" açıklamasını yapmıştı.

PEKİ EMEKLİ NEDEN SEYYANEN ZAMSIZ KALDI ?

AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Cem Küçük'ün sabah programına bağlanan TGRT Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan, emeklilere neden seyyanen zam yapılmadığını açıkladı. Sözcan, Erdoğan ile Bahçeli'nin görüşmede ne konuştuklarını duyurdu ve "MHP Lideri Bahçeli yüzde 25’lik zammın yeterli olmadığını söyledi. Memurlara verilen seyyanen zammın emeklilere yansıtılması gerektiğini söyledi. Erdoğan bütçe gereklerini ortaya koyarak ekonomide sorunlar açacağını söyledi. Hazinenin bu yükün altından kalkamayacağını söylediği aktarıldı." ifadelerini kullandı.