İmamlar: ''Cübbe ve sarıkla askerlik yapalım''

İmamlar: ''Cübbe ve sarıkla askerlik yapalım''

Din görevlileriyle ilgili bir sendika, imam ve müezzinlerin askerlikleriyle ilgili ilginç bir değişiklik istedi..

Din-Bir-Sen adlı din görevlileri sendikası, imam ve müezzinlerin askerliklerini "din görevlisi" olarak yapmaları için kanun teklifi hazırladı. Din-Bir-Sen’ yetkililerinden “Bütün er ve erbaşların dini anlamda eğitilmeleri zorunludur.” açıklaması geldi.

Demokratik Sendikalar Konfederasyonu’na bağlı Özerk Diyanet Çalışanları Birliği Sendikası (Din-Bir-Sen), Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam-hatip ve müezzin-kayyım olarak görev yapan din görevlilerinin, Genelkurmay Başkanlığı personeli olarak askere alınmaları halinde askerlik süresi boyunca “din hizmeti sunmak” üzere görevlendirilmeleri için yasa teklifi hazırladı.

Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak konuyla ilgili olarak; “Bu açık kapatılıyor, ancak belli bir süre sonra yeniden ihtiyaç ortaya çıkıyor. Toplumun dini kuruluşlara ve müesseselere olan talepleri arttıkça din görevlileri açığa da artıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarında görev yapan din görevlileri, askerliklerini imam-hatip ve müezzin-kayyım olarak yapmalıdır. Bununla ilgili yasal düzenleme yapılabilir. Mecliste grubu bulunan siyasi parti milletvekillerinin Meclis’e taşıyacağı bir önerge ile yasal düzenleme rahatlıkla yapılır Buna benzer bir düzenleme yapılabilir. Din görevlilerinin, askerliklerini sivil imam-müezzin şeklinde kışlada ve Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı birimlerde yapması halinde askerin motive edilmesi sağlanacaktır. Kışlada yaşanan pek çok olumsuz olayların ve davranışların önüne geçilecektir. Kışlada, askere dini öğütlerde bulunulması, Kur’an öğretilmesi, Hz. Peygamber’in ve sünnetin anlatılması, itaat ve insanın anlatılması askeri motive edecektir.” dedi.

Din-Bir-Sen’in hazırladığı, 3 maddelik yasa teklifi şöyle:

MADDE 1-21/03/1927 tarihli ve 111 Sayılı Askerlik Kanunu’na aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

EK-11 Sayılı Kanuna tabii olarak silah altına alınacak yükümlülerden Diyanet İşleri Başkanlığı’nda ve İlahiyat Fakültelerinde görev yapan 4 yıllık Dini Yükseköğretim mezunu görevliler, bu kanunun 10. Maddesinin 4. Bendinde belirtilen işlemlere tabii tutulmaksızın ihtiyaç fazlası olarak ayrılırlar ve temel askerlik eğitimini takiben bağlı bulundukları kıtaların emrine ‘Din Görevlisi’ olarak atanırlar. Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarında çalışan diğer fakülte, meslek yüksekokulu, ön lisans, imam-hatip lisesi mezunu görevliler ise temel askerlik eğitimini takiben kışla içinde mevcut camii, mescitlerde din hizmeti sunmak üzere veya Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi Milli Savunma Bakanlığı’nın onayı ile ihtiyaç gösterilen yerlerde din hizmeti sunmak üzere ‘İmam-Hatip’ olarak görevlendirilirler.

Askerlik yükümlülüğüne başlamadan önce Diyanet İşleri Başkanlığı ve İlahiyat Fakültelerinde çalışanların önceki memuriyetleri itibariyle hak kazandıkları maaşlarının kıta içerisinde görev yapmaları halinde 3/1’ni, kıta dışarısında görev yapmaları halinde 3/1’ni almaya devam ederler.

Yükümlüler, Kışla dışarısında İmam-Hatip olarak görev yaptıkları sürece resmi elbise giyemez. Kışla dışarısında sürekli görevlendirilenlerin iaşesi karşılanmaz. Hizmet süresi, emsali erbaş veya erlerin hizmet süresi kadardır. Bu süre Askerlik Şubesi’nden sevk tarihinden başlar. Hizmetleri sırasında usulüne göre meslekle ilişkileri kesilenler geri kalan hizmetlerini erbaş veya er olarak tamamlamak üzere kıtalara sevk edilirler ve maaşları kesilir.

MADDE 2-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3-Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.