İncirliova'da "Jeotermale Hayır" Mitingi

İncirliova'da "Jeotermale Hayır" Mitingi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan: "Artvin'de doğayı tahrip eden, Soma'da zeytinlikleri yok eden, Aydın'da toprağı kurutan ve insanı yok sayan enerjiyi istemiyoruz. Doğayı katleden enerjiyi istemiyoruz"

AYDIN (AA) - Aydın'ın İncirliova ilçesinde "jeotermale hayır" mitingi düzenlendi.

İncirliova Çevre Platformu tarafından, "Aydın'da giderek aratan jeotermal kuyularının doğaya zarar vermesi" nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'ndan düzenlenen mitingde, incir ve zeytin ağaçları tabuta konuldu. Yerel sanatçılar tabutun başında incir ve zeytin türküsü söyledi.

Mitingde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, daha önce herkesin jeotermal enerjiyi temiz enerji diye bildiğini, bu nedenle "Aydın'a temiz enerji gelsin" şeklinde kentte bir mutabakat bulunduğunu dile getirerek, "Ama hiç kimse bu şekilde bir cinayet planlandığını bilmiyordu. Bir insanı önceden tasarlayarak tabancayı alıp kurşunu sıkarak öldürürseniz onun adı taammüden cinayettir. Bir halkı önceden planlayarak bütün istatistikler ve veriler ortadayken, bütün bilimsel araştırmalar ortadayken, kanser olma riskini artırarak, havasını zehirleyerek, toprağını kirleterek, suyunu kirleterek ölüme mahkum etmek topluma karşı taammüden cinayet suçudur" diye konuştu.

Tezcan, kuyu açılmasıyla kanser vakalarının arttığını, suyun ve toprağın kirlendiğini savunarak, şöyle devam etti:

"Kanun diyor ki 'ÇED raporu gerekli olup olmadığına valilik karar verecek'. Aydın'da bugüne kadar ruhsat açılan kuyulardan hiçbirisi için Aydın Valiliği rapor istemedi. 'ÇED raporuna gerek yoktur' dedi. Buradaki tarım arazilerine kuyu açma izni verirken, rapor gerekmiyor dediğinde hiç mi vicdanın sızlamadı. Artvin'de doğayı tahrip eden, Soma'da zeytinlikleri yok eden, Aydın'da toprağı kurutan ve insanı yok sayan enerjiyi istemiyoruz. Doğayı katleden enerjiyi istemiyoruz."

Konuşmaların ardından mitinge katılanlar zeytin ve incir fidanı bulunan tabutu omuzlarına alıp slogan atarak bir süre yürüdü. Gruptakiler daha sonra dağıldı.