Kamudaki tasarruf genelgesi bir kez daha delindi

Kamudaki tasarruf genelgesi bir kez daha delindi
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bundan 2 yıl önce yayınlanan, önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından tüm kamu kurumlarına hatırlatılan tasarruf genelgesi 10 milyon TL'lik makam aracı ihalesiyle bir kez daha delindi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bundan 2 yıl önce yayınlanan tasarruf genelgesini hatırlatan bir genelge yayınlayarak kamuda araç kiralama, tören, bina yapımı gibi tüm harcamalar kısıtlandığını hatırlattı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Pazartesi günü kamu kurumlarına 'tasarruf' genelgesi gönderdi. Genelgede taşıt edinimi ve kiralanması, bina yapımı, bakımı ve onarımı işleri, temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri başta olmak üzere birçok harcama alanlarında kapsamlı kısıtlamalara gidileceği bildirildi. 2021'deki genelge hatırlatılırken ayrıca deprem kaynaklı maliyetler dışında tüm harcamaların gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi.

Ancak bu genelge 24 saat sonra delindi... Bakan Şimşek imzasıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan kamu kurumlarına tasarruf genelgesi gönderildiği gün, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), piyasa değeri 10 milyon TL’ye yakın olan bir makam aracı kiralamak için ihale açtı. Duyurusu yayımlanan ihalenin, 14 Ağustos’ta düzenleneceği bildirildi.

LÜKS ARAÇ TARİFİ

Birgün gazetesinin haberine göre EPDK İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirileceği belirtilen ihale kapsamında hazırlanan teknik şartname ise dikkat çekti. Belirli bir marka ve modele işaret eden teknik şartnamede, makam aracı olarak kiralanacak aracın özellikleri sıralandı. Dosyada ayrıntılı şekilde tarif edilen aracın ikinci el piyasa değeri, 10 milyon TL’ye yaklaşıyor. Aracı, lüks segment otomobilleri ile tanınan bir Alman firması üretiyor. EPDK’nin de kiralamayı öngördüğü aracın, “Long” olarak da bilinen modeli ülkede az sayıda bulunuyor.

EPDK'DAN AÇIKLAMA GELDİ

EPDK'den yapılan açıklamada, bugün bir gazetede yayımlanan, "EPDK'nın piyasa değeri 10 milyon lira olan makam aracı kiralamak için ihale açtığı" yönündeki haberin gerçek dışı olduğu kaydedildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), kurumun bünyesinde gerçekleştirilen bütün alımların kamu menfaati gözetilerek tasarruf odaklı bir bakışla, tamamen şeffaf ve hukuka uygun şekilde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Kurumun bir makam aracı bulunduğunu ve söz konusu aracın kiralama süresinin dolması üzerine ihaleye çıkıldığının belirtildiği açıklamada, "Ancak haberde belirtildiği gibi ihale şartnamesinde herhangi bir marka ve modelin talep edildiği iddiası tamamen hayal ürünüdür." ifadesine yer verildi.
İlgili şartnamenin halka açık ve erişilebilir olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"'Tasarruf amaçlı olarak' istenen şartlar arasında aracın ikinci el olmasının ve 120 bin kilometreye kadar kullanılmış olmasının da kabul edileceği belirtilmiştir. Dileyenler Kamu İhale Kurumunun ihale duyurularından (EKAP üzerinden) teknik şartnameye ulaşabilirler. (İhale kayıt no: 2023/688781) Kurumumuzu yıpratmaya yönelik hazırlanan bu haber ile ilgili söz konusu gazeteye tekzip metni gönderilmiş, metnin yayımlanmaması halinde hukuki yollara başvurulacağı ifade edilmiştir. EPDK, 'kurulduğu günden' bu yana verimlilik ve tasarruf odaklı çalışmayı hizmet prensiplerinin ilk sırasına koymuştur. Kurumumuz bünyesinde gerçekleştirilen bütün alımlar da kamu menfaati gözetilerek tasarruf odaklı bir bakışla, tamamen şeffaf ve hukuka uygun şekilde gerçekleştirilmektedir."

 

Birgün