Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev İran'da

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev İran'da

İran Cumhurbaşkanı Ruhani:- "İki ülke devlet kurumları ve özel şirketler arasında 66 iş birliği zaptı imzalandı"- Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev:- "İran'la bazı Arap ülkeleri arasındaki ihtilafların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz"

TAHRAN (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İran temasları sırasında yaptığı açıklamada, "İran'la bazı Arap ülkeleri arasındaki ihtilafların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz." dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a geldi. Nazarbayev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından Sadabad Sarayında resmi törenle karşılandı.

Heyetler arası ve ikili görüşmelerin ardından, iki cumhurbaşkanının huzurunda ziraat, teknoloji, sanat, ticaret, yatırım, ulaştırma, bankacılık, demiryolu ve deniz taşımacılığı alanlarında 9 mutabakat zaptı imzalandı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ortak basın toplantısında, "İki ülke devlet kurumları ve özel şirketler arasında 66 işbirliği zaptı imzalandı. Serbest ticaret ve tercihli ticaret uygulamalarına geçiş için kanuni alanda atılan adımlar ekonomik ilişkilerin gelişmesi yönünden önemlidir." diye konuştu.

Ruhani, "Kazakistan, ekonomik yaptırımların ülkemize uygulandığı dönemde her zaman yanımızda oldu. Nükleer anlaşmanın uygulandığı günlerde de gönderdikleri 60 ton sarı kek (nükleer reaktörlerde yakıt olarak kullanılan öğütülmüş uranyum oksit) ülkemize yaptıkları önemli yardımlardandır." ifadelerini kullandı.

Ruhani şöyle devam etti:

"Bu ziyarette devlet kurumları ve özel şirketler arasında 66 işbirliği zaptı imzalandı. Serbest ticaret ve tercihli ticaret tarifesi uygulamalarına geçiş için atılan yasal adımlar, ekonomik ilişkilerin gelişmesi yönünden önemlidir. Heyetler arası ve özel görüşmemizde gündeme gelen ziraat, ticaret, kültür, bilim, teknoloji ve iletişim alanlarında iş birliğimizin geliştirilmesi için ortak görüşlere sahibiz. Petrol, gaz ve petro kimya konularında da iki ülke arasında anlaşmalar yapıldı. Taşımacılık alanında İran-Türkmenistan-Kazakistan ve Çin'i birbirine bağlayan demiryolu bağlantısının gerçekleştirilmesi de görüşmelerde üzerinde durulan bir diğer konuydu."

Ruhani, "Çevre konuları, deniz taşımacılığı, turizm ve özellikle Hazar Denizi'nin kullanım hukuku iki taraf arasında görüş alış verişinin yapıldığı konulardan oldu. İran ve Kazakistan'ın katılacağı İstanbul'da düzenlenecek İslami İşbirliği Teşkilatı toplantısında, İslam ülkeleri arasında birlik ve beraberlik mesajının verilmesi ortak görüşlerimiz arasında yer almaktadır." diye konuştu.

- "İran'la bazı Arap ülkeleri arasındaki ihtilafların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz"

Konuk Cumhurbaşkanı Nazarbayev de anlaşmaların 2 milyar dolar değerinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir tarihi sayfa açılıyor. Bu ilişkiler, nükleer anlaşma sonrası daha da gelişecektir. Biz ambargolar döneminde her zaman İran'ın yanında olduk. Ticaret, turizm, maden, ziraat ve diğer alanlarda 2 milyar dolar ticaret hacminin sağlanacağı iş birliği anlaşmaları imzaladık. Müslüman ülkeler ve ümmet içinde birliğin olmasını istiyoruz. İran'la bazı Arap ülkeleri arasındaki ihtilafların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz."