Kritik kanıtlar ABD’ye sunulacak

Kritik kanıtlar ABD’ye sunulacak

Adalet Bakanı Bozdağ, ABD'de yapacağı görüşmelerde 15 Temmuz darbe girişiminin ardında FETÖ'nün olduğunu gösteren çok önemli delilleri masaya koyacak.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile bir araya gelecek olan Bozdağ, ilk iade isteminin yapıldığı 10 Eylül’ün ardından 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili FETÖ’cü itiraflarını içeren yeni delilleri mevkidaşına iletecek ve Gülen hakkında geçici tutuklama kararı verilmesini isteyecek.

Bozdağ’ın çantasında, firari Adil Öksüz’ün, darbeden hemen önce Pensilvanya’ya giderek darbe planını Gülen’e onaylattığına yönelik kanıtların, çok sayıda itirafçı ifadesinin, bazı kamera kayıtlarının, FETÖ’cülerin kullandığı ByLock sistemiyle ilgili kayıt ve bilgilerin yer aldığı öğrenildi

ABD ziyaretinde Bozdağ’a, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyon üyeleri Ak Parti Milletvekili Hakkı Köylü, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu da eşlik edecek.

Bozdağ, yarın Türkiye saati ile 23.00’te ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile bir araya gelecek. Görüşmede, Gülen’in iadesine dair ABD’ye gönderilen 4 ayrı iade dosyası hakkında bilgiler verecek olan Bozdağ, söz konusu dosyalara ilişkin soruşturmalarda elde edilen yeni bilgi ve belgeleri de aktaracak.

‘Emir büyük yerden’

Bozdağ, görüşmede, daha önce ABD’li makamlara gönderilen, onlarca klasörden oluşan dosyaların eksiksiz incelenmesini ve bunların elenmeden, bütün olarak mahkemelere sunulmasını isteyecek.

10 Eylül’de Gülen’in tutuklanmasını talep ettiklerini ve 15 Temmuz’la bağlantısına yönelik kanıtları gönderdiklerini anımsatacak olan Bozdağ, elde edilen yeni delilleri de ilk elden ABD’li mevkidaşına verecek. Bozdağ’ın çantasındaki kanıtlardan bazıları şunlar:

Gülen’e onaylattı

- Firari Adil Öksüz’ün darbe girişiminden önce Pensilvanya’ya giderek, darbe planını Gülen’e onaylatıp Türkiye’ye ve daha sonra Akıncı Üssü’ne geldiği, buradan darbe girişimini organize ettiğine yönelik telefon ve ByLock kayıtları, pasaport kayıtları ve ifadeler.

- Gülen’in Öksüz ve örgüt imamlarıyla ilişkisine dair kayıtlar.

- Gülen’in beyin takımının   ByLock adlı telefon sistemini kullandıkları, bu sistemin cemaate özel geliştirilerek kullanıldığına yönelik kayıtlar ve mesajlaşma dökümleri.

- FETÖ’den tutuklandıktan sonra itirafçı olan Hakim Suzan Polat’ın, firari eşi Albay İlhami Polat’la son görüşmesinde “16 Temmuz’du. Bana, ‘Beni affet. Emir büyük yerden. Fetullah Gülen’den geldi’ dedi. Evden ayrıldı” ifadesi. Bu şekilde, darbenin emrini Gülen’in verdiğine yönelik itirafçı ifadeleri.

Suikast girişimi

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ile ilgili ortaya çıkartılan kanıtlar.

- Gülen’in devlete 1970’li yıllardan bu yana sistemli biçimde sızdığını, devlete yerleştirdiği elemanlarının abi-abla sistemiyle yönetildiğini gösteren kanıtlar.

- Gülen’in 17-25 Aralık’tan sonraki açıklamaları ve 15 Temmuz’a kadarki süreçte yaşananlar.

- Gülen cemaatinin önemli isimlerinin büyük bölümünün darbeden önce yurt dışına kaçması.

- ByLock, Eagle, 1 dolar gibi örgüte ait program ve semboller.

- Darbecilerin FETÖ adına Genelkurmay başkanları dahil üst düzey isimleri dinleyerek, kayıtları bağlı oldukları abi-abla, imamlara ulaştırdıklarına yönelik ifade ve kanıtlar.

Görüşmede, Bozdağ’ın Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesine ilişkin anlaşmayı hatırlatarak, terörist başı Gülen’in geçici tutuklanmasının zorunlu olduğunu vurgulayacağı kaydedildi.

Gündemi yoğun 

ABD’de çeşitli programlara katılacak olan Bozdağ, siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) 27 Ekim Perşembe günü Washington’da gerçekleştireceği “15 Temmuz Darbe Teşebbüsü” konulu toplantısında konuşacak. 
Bozdağ, cuma günü ise Anadolu Ajansı’nın darbe girişimiyle ilgili Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde düzenleyeceği “Milli İradenin Yükselişi Fotoğraf Sergisi”nin açılışını gerçekleştirecek. 

Milliyet