Patlamanın nedeni ''yüksek ihtimal'' canlı bomba !

Patlamanın nedeni ''yüksek ihtimal'' canlı bomba !

Ankara’daki terör saldırısında bütün işaretler canlı bombayı gösteriyor.

Resmi olarak açıklanmasa da güvenlik birimleri olayda iki canlı bombanın kullanıldığını tespit etti. Güvenlik uzmanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Metin Gürcan, canlı bomba teşhisinin yapılmasına neden olan işaretleri Vatan gazetesi için yorumladı:

Yerde olsa bu kadar zarar vermezdi
 
Bu eylemde eğer bombalar yere konulsaydı çok farklı etki gösterirdi. Yere konular bombalar ters V etkisi gösterir. Yani patlama anında şarapneller yere doğru hareket eder. Bu da krater oluşmasına neden olur. Bu da hayatını kaybeden insan sayını azaltır. Oysa bu olayda en fazla zayiat verme hedeflenmiş. Bu yüzden canlı bomba kullanılmış. Eğer bomba bir kişinin üstündeyse yerden en az 1 metre 30 santim yukarıda demektir. Bu da bilyelerin 360 derece ile saçılmasına neden olur. Canlı bomba ihtimalini artıran başka bir neden ise yaralı polis sayısının 9 olması. Yani eğer yere bırakılan yabancı bir cisim olsaydı polis görürdü. Çünkü olay mahallinde en az 9 polis varmış. Bir başka neden ise yakalanma riski. Çünkü İçişleri Bakanı da yaptığı açıklamada olay alanında yabancı cisim araması yaptıklarını söylüyor. Bu sebepler bizi canlı bomba ihtimaline götürüyor.
 
Bombalar da eylem de ithal
 
Gürcan, ilk defa Türkiye’de gerçekleştirilen canlı bomba eyleminde, 2 farklı canlı bombanın kullanıldığını söyledi. Kullanılan bombanın türü ve eylem tarzının iseIrak ya da Suriye’den ithal edildiğini belirten Gürcan bu durumu şöyle açıkladı: “Yapılan eylem sofistike bir eylem. Yapılan açıklamada RDX ile kuvvetlendirilmiş TNT kullanıldığı söylendi. Eğer sadece TNT kullanılsaydı patlama anında toz bulutu yükselirdi. Ancak burada alev de çıkıyor. Bu RDX’in kanıtı. RDX, TNT’den 8 kat daha güçlü bir patlayıcı ve yurt içinde bunu temin etmek imkansız. RDX’i tercih etmelerin başka bir sebebi ise hafif olması.”
 
Yelekler özel üretim
 
Metin Gürcan, canlı bombanın kullandığı yeleğin de özel olarak hazırlandığını söyledi: “Bu tür eylemleri IŞİD sofistike hale getirdi. Canlı bomba eylemleri için ise özel yelek ürettiler. Örneğin burada patlayıcıyı kol altına koyuyorlar. İnsanlara zarar verecek bilyeleri ise ya ön tarafa ya da arka tarafına koyuyorlar. Hedeflerine ise bilye konulan taraflarını dönerek patlamayı gerçekleştiriyorlar. Böylece daha fazla zarar veriyorlar. Hatta IŞİD patlayıcı maddeyi bazen bel kemiğine koyar. Çünkü patlama anında bel kemiği de şarapnel etkisi yaratarak zarar oranını artırır. Buradaki yeleğin yaklaşık 20 kilo olduğu tahmin ediliyor. Bunun yaklaşık 4-5 kilosunu patlayıcı, geriye kalan 15 kilo ise bilyelerden oluşur.”