AK Parti erken seçim için bunu yapacak !

AK Parti erken seçim için bunu yapacak !

AK Parti, Meclis’ten seçim kararı çıkarılmasının peşinde olacak.. Neden ve nasıl mı ?

Ak Parti bir yandan hükümet kurmak için çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da koalisyon müzakerelerinin sonuçsuz kalması halinde zorunlu hale gelecek seçime yönelik stratejisini netleştiriyor. Bu çerçevede önerge yoluyla Meclis’ten çıkarılacak bir kararla seçime gidilmesi formülü üzerinde duruluyor.

Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün haberine göre parti içinde yapılan değerlendirmelerde, bir koalisyon kurulamaması durumunda Anayasadaki yetkisi çerçevesinde seçimin Cumhurbaşkanı’nca yenilenmesinin gündeme geleceği bu durumda dört partinin yer alacağı Geçici Bakanlar Kurulu’nun iş başına geleceğine dikkat çekiliyor. Kulislerde yurtiçinde ve dışında pek çok olumsuz gelişmenin yaşandığı böylesi kritik bir süreçte, “Geçici Bakanlar Kurulu”nun, aslında Türkiye’nin, “hükümetsiz kalması” anlamına geleceği konuşuluyor. Parti kulislerinde, bu nedenle Cumhurbaşkanı’nın kararıyla seçimin yenilenmesi yerine, mevcut hükümetin iş başında kalmasına imkan tanıyacak şekilde seçimin Meclis kararıyla gündeme getirilmesi formülü ağırlıklı olarak dillendiriliyor. Bu noktada da seçime gidilmesi için bir yasa teklifi verilmesi yerine, grup önerisi yoluyla Meclis’ten seçim kararı çıkarılması formülü üzerinde duruluyor.

Yasa yerine Meclis kararının tercih edilme nedenleri arasında yasalar için Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapılabilmesi ancak kararlar için itiraz yolunun kapalı olması da gösterilirken, 2007’de önerge yoluyla seçime gidilmesinin sağlandığı anımsatılıyor. 22 Temmuz 2007 seçimlerine de, yasa çıkartılmadan Ak Parti’nin verdiği seçim önergesinin Genel Kurul’da kabulü yoluyla Meclis kararıyla gidilmişti. Ancak sözkonusu önerge, yasa teklifi gibi Genel Kurul’da ele alınmadan önce Meclis Anayasa Komisyonu’nda da görüşülmüştü. Ak Partili kurmaylar, önergenin görüşülmesi için en azından Anayasa Komisyonu’nun kurulmasının gerekip gerekmediğine ilişkin soru üzerine ise, “Geçmişte seçim önergeleri komisyonda görüşülmüş ancak Meclis yeni bir içtihat oluşturabilir. Eğer bu mümkün olmuyorsa, komisyon görüşmesi gerekmeyecek şekilde grup önerisi olarak getirilerek de Meclis’ten seçim kararı çıkarılabilir” ifadesini kullanıyor.

Yasa için 3 gün yeter

Parti kurmayları, yasa çıkarma yoluna gidilse bile bunun komisyon ve Genel Kurul aşaması dahil en fazla üç günlük bir mesai gerektireceğinin de altını çiziyor. Ak Parti kurmayları, “Yasa teklifi Meclis’e sunulur ve ardından TBMM olağanüstü toplantıya çağırılır.

Genel Kurul toplandığında partilere komisyon üyelerini bildirmeleri için çağrı yapılır. Herkes seçim istediğine göre herhalde hiçbir parti bu konuda engelleyeci bir tavır içinde olmaz. Komisyon üyeleri aynı gün ya da ertesi gün TBMM Başkanlığı’na sunulur. Üye seçimi Genel Kurul’da yapıldıktan sonra hemen komisyon toplanır ve seçim tarihini belirleyen teklif ele alınıp benimsenir. Ertesi gün de Danışma Kurulu kararıyla düzenleme Genel Kurul’a getirilip yasalaştırılır” görüşünü dile getiriyor.

AK Parti, tek başına iktidar bekliyor

Bir hükümetin kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı kararı ile seçimin yenilenmesi yerine Meclis kararıyla erken seçime gidilmesi taleplerinin dillendirildiği Ak Parti’de, 7 Haziran sonrası yaptırılan ilk anketin sonuçları ise olası bir seçimde tek başına iktidar konusunda partide umutları artırdı. Ankete göre, Ak Parti’nin oy trendinin yüzde 45’ler seviyesine yükselme eğilimine girdiğini belirten parti kurmayları, bunun olası bir seçimde 276 ve üstü milletvekilliğini getirip getirmeyeceğinin ise HDP oylarındaki değişime bağlı olduğuna işaret ediyor. 7 Haziran’da Ak Parti’ye ders vermek isteyen seçmen kitlesinin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde verilen mesajlar doğrultusunda Türkiye Partisi olacağı inancıyla HDP’ye yöneldiğini belirten Ak Parti kurmayları, özellikle Suruç katliamı sonrası HDP’nin takındığı tutum ve söylemlerin, “emanet” oyları bu partiden kaçıracağına inanıyor.