AK Partili Binali Yıldırım'ın deprem paylaşımına tepki

AK Partili Binali Yıldırım'ın deprem paylaşımına tepki
Güncelleme:

Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında meydana gelen ve tüm İstanbul'da korkuya yol açan depremle ilgili olarak AK Partili milletvekili Binali Yıldırım'ın yaptığı paylaşıma CHP'den çok sert bir tepki geldi.

Deprem mesajında ‘tedbir’den bahseden Binali Yıldırım’a CHP'li Mahmut Tanal tepki gösterdi. Yıldırım’ın Başbakanken depremle ilgili soru önergesini cevaplamadığını açıklayan Tanal, “Şimdi kalkmış tedbirden bahsediyorsunuz” dedi.

Büyük Marmara depreminin üzerinden 20 yıl geçerken dünkü 5.8’lik sarsıntı, İstanbul’un olası büyük bir depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha gösterdi. Deprem anında toplanma alanlarının ranta açılması, kentsel dönüşümün lafta kalması, deprem vergisi olarak toplanan paraların nereye gittiğine ilişkin tartışmalar yeniden alevlenirken, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan eski Başbakan Binali Yıldırım’ın deprem mesajına CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’dan tepki geldi.

"ŞİMDİ KALKMIŞ ‘TEDBİR’DEN BAHSEDİYORSUNUZ"

Yıldırım’ın Twitter’daki içinde “tedbir” kelimesinin geçtiği geçmiş olsun mesajını alıntılayan Tanal, Yıldırım’ın Başbakanlık koltuğundayken 21 Eylül 2016 tarihinde İstanbul'daki toplanma ve yardım merkezi alanlarına ve olası bir depremin olumsuz etkilerine karşı alınan önlemlere ilişkin yönelttiği soru önergesine cevap vermediğini açıklayarak, “Başbakanken olası İstanbul depremi için alınan tedbirler, toplanma merkezlerinin akıbeti, AVM’ler, deprem vergilerinin nereye gittiğine ilişkin verdiğim soru önergesine cevap verme tenezzülünde bile bulunmadınız. Şimdi kalkmış geçmiş olsun mesajında ‘tedbir’den bahsediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

YILDIRIM’IN CEVAPSIZ BIRAKTIĞI SORULAR

CHP’li Tanal, yasal zorunluluğa rağmen Yıldırım’ın cevap vermediği soru önergesinde, İstanbul’da yaşanacak olası bir deprem için ne gibi tedbirler alındığını, deprem anında toplanma ve yardım merkezi olarak belirlenen alanların hangi gerekçe ile imara açıldığını, kalan toplanma ve yardım merkezlerinin toplam kaç metrekare olduğunu, Marmara depreminin yaşandığı 1999 yılından bugüne kadar İstanbul’da kaç tane AVM’nin yapıldığını, toplanma alanlarının yeterli olup olmadığını, deprem anında kullanılabilecek kaç tane helikopter pistinin bulunduğunu, deprem vergisi olarak toplanan paranın miktarını, deprem paralarının ne için harcandığını, İstanbul’da depreme riskli bölgelerle ilgili olarak imar planı düzenlemesi yapılıp yapılmadığını sormuştu.

AK Partili Binali Yıldırım'ın deprem paylaşımına tepki - Resim : 1