Beştepe ve Beyaz Saray'dan peşpeşe açıklamalar

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yaptığı görüşmenin ardından hem Washington'dan hem de Ankara'da peşpeşe açıklamalar geldi...

ABD Başkanı Donald Trump; Türkiye, Rusya ve İran liderleri arasında Soçi’de Suriye ile ilgili yapılan üçlü zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, çarşamba günü Rusya’nın Soçi kentinde yapılan üçlü zirvede bir araya gelmişlerdi. Erdoğan, dönüş yolunda uçağındaki gazetecilere yaptığı ve dün basında yer alan açıklamada, “PYD-YPG’ye verilen silahları Trump ile konuşup kendileriyle paylaşalım istiyorum. Diğer konuları da bu vesileyle kendileriyle görüşelim istiyoruz. Trump ile belki bir telefon görüşmesi yapabilirim. Önümüzdeki günlerde Dışişlerimiz ABD’li muhataplarıyla temasa geçebilirler. Gerçi geçenlerde Putin, Trump ile bu konuları ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı. Ama bizim de ayrıca görüşmemiz iyi olabilir” demişti.

Terör mutabakatı

Bu gelişmelerin ardından dün Trump, Erdoğan’ı telefonla aradı. Görüşmede; ikili ilişkiler, Soçi zirvesi, Suriye krizi ve bölgesel sorunlar ele alındı.  Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam (dün) bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir. Türkiye ve ABD arasındaki ikili konuları ele alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Suriye krizi ve bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunmuşlardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi zirvesi hakkında ABD Başkanı Trump ile bilgi paylaştığı görüşmede, terörle mücadele üzerinde de durulmuştur. Türkiye ve ABD ilişkilerinin güçlendirilmesinin önemine değinen iki lider, DEAŞ, PKK, FETÖ ve benzeri örgütler dâhil, tüm terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etme konusunda mutabık kalmışlardır.”

Erdoğan; Trump ile telefonla yaptığı görüşme sırasında çekilen fotoğrafı Twitter’dan paylaştı. Erdoğan, fotoğrafa, “Bugün ABD Başkanı Sayın Donald Trump ile verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik” notunu ekledi. Fotoğrafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, görüşmeyi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki çalışma odasında gerçekleştirdiği görüldü.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray'dan, ABD Başkanı Donald Trump ile  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yapılan  açıklamada, "Başkan Trump, Rakka operasyonu tamamlandığına ve DEAŞ'ın geri  dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre, Suriye'deki  ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi." ifadesi kullanıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesi  gerçekleştirdi.

Görüşme hakkında Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, iki  liderin de bölgesel güvenliği tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı mücadelede  ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın önemini yinelediği belirtildi.

Açıklamada, Trump ile Erdoğan'ın, Suriye'ye ilişkin Birleşmiş  Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve ülkedeki iç savaşı sona erdirmek  üzere Cenevre'deki görüşmeleri desteklediği vurgulandı.

Ayrıca açıklamada, iki liderin, "Suriye'deki insani krizin sona  erdirilmesi, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönmesine izin verilmesi,  kötü müdahalelerden ve teröristlerden arındırılmış birleşik bir Suriye'nin  istikrarının sağlanması" gerektiğine vurgu yaptığı aktarıldı.

ABD'nin, PYD/PKK'ya Rakka operasyonu kapsamında verdiği silah ve  ekipman desteği kastedilerek, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Eski politikamızla tutarlı bir şekilde, Başkan Trump, Rakka  operasyonu tamamlandığına ve DEAŞ'ın geri dönememesi için istikrarı sağlama  evresine geçtiğimize göre, Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri  yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı  bilgilendirdi."

Açıklamada, iki liderin ayrıca ABD'den askeri ekipman alımını da  görüştüğü kaydedildi.

Seçiniz...