Diyarbakır'ın surları temizleniyor !

Diyarbakır'ın surları temizleniyor !
Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi Diyarbakır surları için düğmeye bastı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, tarihi surların çevresindeki görüntü kirliliğinin kaldırılması, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerin burç ve yazıtları daha iyi görebilmesi için "Sur Dışı Tasarım Projesi" hazırladı.

Projeyle Eski Hal ile Fiskaya arasında kalan yaklaşık 2 kilometrelik bir hat boyunca uzanan 71 bin metrekarelik alanda peyzaj düzenlemesi yapılacak. Yaya ve bisiklet yolu yapılacak bölgede ziyaretçilerin sur ve burçların fotoğrafını çekebilmesi için 12 seyir noktası da oluşturulacak. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı Alan Başkanı Cemil Koç, dış bölümde kontrolsüz biçimde gelişen bitkiler, kurulan çardaklar ve yerleştirilen oturma grupları nedeniyle surların ihtişamının görünür olmadığını söyledi. Koç, özellikle ağaçların yapraklandığı yaz aylarında surların görülebilmesinin neredeyse imkânsız hale geldiğini vurguladı.

349 AĞAÇ TAŞINACAK

Koç, surlara yakın ağaç köklerinin tarihi yapıya büyük zarar verdiğini kaydetti. Koç, bu nedenle surlara 4 metreden yakın 349 ağacın alandan uzaklaştırılacağını ifade ederek, şöyle konuştu: "Gelişigüzel ağaçlandırma sura zarar vermektedir. Surların algılanması birinci önceliğimiz. Vatandaşın dinlenebileceği mekânlar oluşturulacak ayrıca Dağkapı Meydanı da düzenlenecek. Böylece hem kentin simgesi olan sur daha iyi görülebilecek hem de halkın çevresinde dinlenebileceği bir alan oluşturulacak."