HÜDA-PAR'dan 1 Kasım kararı

HÜDA-PAR'dan 1 Kasım kararı

Hizbullah'a yakınlığı ile bilinen HÜDA-PAR 1 Kasım seçimlerine katılmama kararı aldı.

HÜDA PAR yönetiminin, erken seçime girmeme kararının gerekçesinin 'AK Parti'nin tek başına iktidarını engellememek' olduğu iddia edildi.

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) yönetiminin, 1 Kasım’da yapılacak erken seçimlere girmeme kararı aldığını açıklamasının ardından, çok konuşulacak bir iddia gündeme geldi. İsmi açıklanmayan bir HÜDA-PAR yetkilisinin, AK PArti'nin tek başına iktidar olabilmesi adına seçimden çekilme kararı aldıklarını söylediği iddia edildi.

Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve AK Parti'yi eleştirmesiyle gündeme gelen Hakan Albayrak'ın Genel Yayın Yönetmeni olduğu Diriliş Postası'nın bugünkü başyazısında, bu iddianın batı illerindeki parti teşkilatlarından birinde başkan yardımcılığı görevinde bulunan bir HÜDA PAR’lıya ait olduğu bilgisi yer aldı.

"MÜSLÜMANLAR ZARAR GÖRÜR"

Haberde ismi açıklanmayan parti yetkilisinin, Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu'nun lisan-ı hal ile "AK Parti’nin tek başına iktidara gelebilecekken gelememesinden Müslümanlar zarar görür. Bu zarardan biz (de) sorumlu tutuluruz ve Müslüman kamuoyunun vicdanında mahkûm oluruz" dediği iddia edildi.

YAPICIOĞLU O KARAR İÇİN NE DEMİŞTİ?

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) ‘teşkilat yetersizliği’ nedeniyle vize vermediği HÜDA PAR seçimlere bağımsız adaylarla da katılmayacağını duyurmuştu. HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, hem parti olarak hem de bağımsız adaylarla seçimlerde yer almayacaklarını açıklayarak, bunun bir boykot olmadığını ifade etmişti. 

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

Önümüzdeki genel seçimlere kurumsal olarak katılması “teşkilatlanma yetersizliği” yüzünden mümkün olmayan HÜDA PAR’ın daha evvelki seçimlerde yaptığı gibi bağımsız milletvekili adayları çıkarması bekleniyordu. Çıkarmıyor.

"BİZE GELEN OYLAR YÜZÜNDEN AK PARTİ BİR MİKTAR EKSİK..."

Batı illerindeki parti teşkilatlarından birinde başkan yardımcılığı görevinde bulunan bir HÜDA PAR’lıya “Bunun sebebine dair resmi açıklamanın dışında bir şey söyleyebilir misiniz?” diye sorduğumuzda şu cevabı aldık: “Uzak görüşlü mü’min feraseti.”

Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu lafzen ‘Önümüzdeki seçim çok kritik. AK Partioylarını bölmenin bize kayda değer bir faydası olmaz, ama AK Parti’ye ve başta bölgemiz olmak üzere bütün Türkiye’ye çok büyük zararı olabilir. Bize gelen oylar yüzünden AK Parti’nin bir miktar eksik, HDP’nin bir miktar fazla milletvekili çıkarması, AK Parti’nin tek başına iktidara gelebilecekken gelememesi sonucunu doğurabilir. Müslümanlar bundan zarar görür. Bu zarardan biz (de) sorumlu tutuluruz ve Müslüman kamuoyunun vicdanında mahkûm oluruz’ demiyor; ama ‘lisan-ı hal’ ile dediği tam olarak budur bize göre. Veya biz öyle anlamak istiyoruz.

“Uzak görüşlü mü’min feraseti”yle kastedilen her ne ise, Türkiye’nin ve bütün İslam dünyasının maslahatına hizmet edecek inşaallah. Allah razı olsun.

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) yönetimi, 1 Kasım’da yapılacak erken seçimlere girmeme kararı aldığını açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) ‘teşkilat yetersizliği’ nedeniyle vize vermediği HÜDA PAR seçimlere bağımsız adaylarla da katılmayacak.

Zekeriya Yapıcıoğlu, Doğu ve Güneydoğudaki çatışma ortamında çözüm sürecine ilişkin düşüncelerini yüksek sesle söylemeye devam edeceklerini belirtti.

YAPICIOĞLU: KÖŞEMİZE ÇEKİLİP OTURMAYACAĞIZ

1 Kasım'da seçime girmeyeceğini açıklayan Hür Dava Partisi'nin lideri Zekeriya Yapıcıoğlu, bugünkü açıklamasında "Köşemize çekilip oturmayacağız" dedi.

Yapıcıoğlu, çözüm önerilerinin oy kaygısıyla değil samimi bir çağrı olarak duyulmasını istediklerini kaydetti: "Biz, çözüm süreci başladığından beri bu sürece ilişkin yanlışları dile getirdik. Bu sürecin bir gün tıkanacağını ve olayların patlak vereceğini dile getirdik. Fakat sanki bunu bizim siyasi iktidar hesabıyla, sesimizi duyurabilmek için veya daha fazla oy toplayabilmek için söylediğimiz yönünde bir algı oluştu. Bu da bizim seçime girmeme nedenlerimizden biri."

'SEÇMENİ ŞİMDİLİK BİR YERE YÖNLENDİRMEYECEĞİZ'

Partinin lideri Zekeriya Yapıcıoğlu yaptığı açıklamada "Biz seçmenimize sandığa gidin veya gitmeyin demiyoruz" dedi.

"Sandığa gittiklerinde de kendi hür iradeleriyle, memleketin milletin menfaatinin nerede olduğunu düşünüyorlarsa, ona oy vermekte özgürdürler" diye konuşan Yapıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İleride şartlar değişir, o zaman bir başka açıklama yapma gereği hasıl olursa bir açıklama yaparız. Memleketin menfaatinin bir yerde olduğuna inanırsak, o zaman deriz ki arkadaşlar memleketin menfaati şuradadır, şu tarafa yönelmenizi tavsiye ederiz, deriz. Bunu da açık söyleriz."

'BÖLGEDEKİ OLAYLARI RAPORLAŞTIRACAĞIZ'

HÜDA PAR lideri, 8 gün sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre'deki olaylara da değindi. Yaşananlarla ilgili rapor hazırladıklarını söyleyen Yapıcıoğlu, "Seçime girmeyeceğiz ama köşemize çekilip oturmayacağız" şeklinde konuştu.

Yapıcıoğlu, "Bundan sonra da bölgedeki gelişmeleri raporlayarak paylaşacağız. Bu olaylardaki taraflarla iletişim kuracağız. Kim yanlış yapıyorsa da onun yanlışını yüksek sesle dile getireceğiz" diye ekleyerek seçim dönemindeki faaliyetlerine açıklık getirdi.

EN FAZLA OYU BATMAN'DAN ALMIŞTI

HÜDA PAR, 2013 yılında kurulmuş bir parti. Tabanı daha çok Doğu ve Güneydoğu illerinde. Parti daha önce Diyarbakır'da oylarını yaklaşık yüzde 5'e kadar yükseltmişti. Bu oran son genel seçimde yüzde 3,34'e gerilemişti. HÜDA PAR, 7 Haziran'da en fazla oyu ise yüzde 5,40 ile Batman'da almıştı.

İTTİFAK MI YAPACAKLAR?

Dün HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Yapıcıoğlu, YSK’nın kararını hatırlatarak, bazı partilerden ittifak teklifi aldıklarını kaydetmişti.

İşte Yapıcıoğlu'nun o sözleri:

“Halkımızın nisbî huzurunun ve kısmî kazanımlarının uluslararası güç odaklarının menfaatlerine kurban edildiği, seçmen iradesinin sağlıklı bir şekilde sandığa yansımayacağı bir ortamda; niteliğin düştüğü, partilerin nicelik olarak yükselmek için katıldığı bir yarışa girmenin çok anlamlı olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle YSK kararı nedeniyle parti olarak katılamayacağımız 1 Kasım seçimlerine bağımsız adaylarla veya seçim ittifakı yoluyla başka partilerin listelerinde yer almak suretiyle de katılmama kararı aldık.”

SEÇMENLERİ SERBEST BIRAKTIK"

Bazı partilerden ittifak teklifleri aldıklarını ancak uygun görmediklerini anlatan Yapıcıoğlu, seçmenleri serbest bıraktıklarını da kaydederek, kararlarının başka bir partiyi destekleme anlamı taşımadığını belirtti.

Konuşmasında ‘Kürt seçmenler kayıtlı oldukları yerlerde kalabilecek mi?’ diye soran Yapıcıoğlu çatışmalar nedeniyle fırsatını bulanların bölgeden göç ettiğini, batıdaki Kürtlerin ise göçe zorlandığını söyledi.