MAK Araştırma: ''Dört seçmenden biri AK Parti'den desteğini çekti''

MAK Araştırma: ''Dört seçmenden biri AK Parti'den desteğini çekti''
Güncelleme:

Son günlerde yapılan kamuoyu araştırmalarına bir yenisi daha eklendi. MAK Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, son seçim anketi sonuçlarını değerlendirdi.

Yerel seçimlerde büyük şehirlerin neredeyse tamamını kaybeden AK Parti’nin, salgınla derinleşen kriz karşısında yaşadığı erime peş peşe yayımlanan anketlere de yansıyor. MAK Araştırma’nın geçtiğimiz gün yayımladığı anket sonuçlarına göre AK Parti’ye desteğin yüzde 32’lere gerilediği, hükümetin salgın nedeniyle aldığı ekonomik tedbirleri destekleyenlerin oranının ise yüzde 36’da kaldığı görüldü.

Birgün gazetesinden Mehmet Emin Kurnaz'ın haberine göre MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 24 Haziran Genel Seçimleri’nden bu yana AK Parti’de 10 puanlık bir düşüş olduğunu, AK Parti’den MHP’ye geçişlerin tamamlandığını, AK Parti ile bağını koparmış seçmenin yöneliminin CHP'ye olmasa da İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin bundan sonraki hamlelerine göre şekilleneceğini söyledi.

Kulat’ın değerlendirmeleri şöyle:

“MAK Araştırma olarak her ay anket düzenliyoruz. 24 Haziran Genel Seçimleri’ni baz alırsak ittifakla girilen bu seçimlerde AK Parti-MHP ittifakı yüzde 52,4 oy almıştı. Bunun 10 puan kadarının MHP, yüzde 42’sinin AK Parti’ye ait olduğu yaklaşık rakamlarla karşımızda duruyor. Şimdi AK Parti’deki bu yüzde 42’nin korunup korunmadığı bizim için esas mesele. Son 6 aydır gerek yüz yüze gerekse telefonda görüşerek gerçekleştirdiğimiz anketlerde daha önce AK Parti’ye oy vermiş her dört seçmenden birinin desteğini geri çektiğini gördük.

KARARSIZLARIN ÇOĞUNLUĞU AK PARTİ SEÇMENİ

Seçmen bazında düşünürsek, AK Parti ile bağını kesmiş seçmen, başka partiye de gitmiş görünmediği gibi, son yayımladığımız ankette de görüleceği üzere kararsızlar içinde yer alıyor. Bu kararsızların oranının son anketimizde yüzde 12.9 olduğunu gördük. Bu rakam geçtiğimiz aylarda biraz daha fazlaydı. Bu kararsızların 10 puanı AK Parti’ye oy vermiş seçmen, bunu AK Parti’nin 24 Haziran’daki oy oranı ile karşılaştırınca yüzde 32’lere düştüğünü görüyoruz.

DEVA, GELECEK VE İYİ PARTİ KRİTİK

Bir başka mesele de AK Parti ile MHP arasında geçirgenlik meselesi. Biliyorsunuz MHP’nin büyük oranda seçmeni İYİ Parti’ye yönelmişti. MHP de, kendi oy kaybını AK Parti içinden karşıladı. Şimdi ise AK Parti ile MHP arasındaki geçirgenlik kendini tamamladı. Son yerel seçimde AK Parti’den MHP’ye gidecek seçmen zaten gitti. AK Parti’de kalan seçmen için ise geriye üç adres kaldı. Bunlardan birinci İYİ Parti. Bu partide çok kısmi, bir puan kadar da olsa AK Parti’den yönelen seçmenin payı var diye düşünüyoruz. İkincisi ise Gelecek Partisi ile DEVA Partisi. Mesela Ahmet Davutoğlu, parti içinde tanınan eski il başkanları tarafından desteklenen bir figürdü. Ancak AK Parti’den ayrılırken tüm olumsuz politikaların üzerine yıkıldığı isim oldu. Davutoğlu, bu imajı kırmaya çalışıyor. Seçmenin Davutoğlu konusunda bir rezervi hâlâ var. Son dönem bunu biraz daha yükselttiğini görüyoruz. Ali Babacan’ın rezervi ise o kadar yok ancak bu parti de yeni kuruldu. Şu an tanınırlık oranı yüzde 5’i bile geçmiyor. Kendini gösterme fırsatı bulamadı. Şimdi bu iki ismin kendini daha fazla gösterme durumu olursa AK Parti seçmeni için alternatif olma şansları artacaktır.

EKONOMİK KRİZ SANDIĞA YANSIYACAK

Pandemi sürecinde telefonla yaptığımız üç ankette hükümetin neleri eksik yaptığını sorduk ilk sırada belediye yardımlarının engellenmesi ve belediye başkanlarıyla diyalog kurulmaması yer aldı. Bunun yanında ekonominin siyasette etkisi yüzde 70 civarı. Son anketimizde de hükümetin salgın nedeniyle aldığı ekonomik tedbirleri destekleyenlerin oranı yüzde 36’da kaldı. Yurttaşların yüzde 20’si işimi kaybettim diyor. Bu durumun, muhalefet alternatif, etkili ve inandırıcı bir politika geliştirirse sandıkta da bir karşılığı olacaktır.

KASIMDA ERKEN SEÇİM OLABİLİR

Erken seçim tartışmalarının birinci ayağında 7 Temmuz tarihi var. Bu tarihte vekillerin iki yılı doluyor ve örneğin emekli olma hakkını elde ediyorlar. İkincisi ekonomide ortaya çıkabilecek muhtemel sorunlara bağlı, erken seçim ihtimali de ekonomideki gidişata bağlı. Bunun dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası alanda yaşanabilecek olası krizlere göre de erken seçim isteyebilir. Ancak tecrübelerimiz de gösteriyor ki erken seçimi ittifakın diğer ortağı Devlet Bahçeli’nin ne söyleyeceği de belirler. Geçen günkü MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın çıkışını hatırlamakta fayda var. Ben şartlar olgunlaşırsa 2020 Kasım ayı gibi gibi erken seçim olabileceğini düşünüyorum.”

Birgün