Sosyal medya fenomenlerine vergi muafiyeti geliyor

Sosyal medya fenomenlerine vergi muafiyeti geliyor
Güncelleme:

Türkiye Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin tutuklanarak cezaevine konulmasının ardından her gün yeni bir sosyal medya fenomeninin mal varlığı da tartışılmaya devam ederken AK Parti iktidarının sosyal medya fenomenlerine vergi muafiyeti müjdesi geldi.

AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu yeni torba teklifine göre, sosyal medya fenomenlerine vergi muafiyeti gelecek. Fenomenlerin internet üzerinden yaptıkları eğitim, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde ettikleri kazançlardan gelir vergisi alınmayacak.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre çalışan emekliler için de çalışma yaparak onlara da 5 bin TL ödeyecek olan iktidarın torba yasa teklifinde ilginç bir düzenleme dikkat çekti.

AK Parti’nin, TBMM Başkanlığı’na sunduğu 80 maddeden oluşan yeni torba yasa teklifinde “sosyal medya fenomenlerinin internet üzerinden sağladıkları kazanca” gelir vergisi muafiyeti de bulunuyor.

Buna göre sosyal medya fenomenlerinin, internet üzerinden yaptıkları bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağladığı kazançlardan gelir vergisi alınmayacak.

Cumhuriyet'in haberine göre; mevcut düzenlemede, bir yıl içinde elde edilen kazancın 1 milyon 900 bin TL’yi aşması halinde, “oranlı gelir vergisine” tabi tutulması yer alıyor. Ancak yasada yapılan düzenleme ile sosyal medya hizmetlerinin sosyal ağ sağlayıcıları dışında internet sayfası, sitelerinde ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilmesi durumunda da bu şekilde vergilendirilmesi sağlanacak.

KKM'YE DE İSTİSNA

Teklifte, banka ve finans kurumları 2024 ve 2025 yılındaki enflasyon muhasebesinden “muaf tutuluyor.” Teklifte dikkat çeken bir düzenleme de çokça tartışılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına yönelik. Teklife göre KKM’den elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnasının süresi 30 Haziran 2024’e dek uzatılacak. Süre uzatma yetkisi ise cumhurbaşkanında olacak.

 

Cumhuriyet