Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili Özel:-"İktidar partisinin ve Sayın Meclis Başkanı'nın sarayın statükosundan özgürleşememe durumu söz konusudur"- AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı:- "Bana öyle geliyor ki sarayın statükosundan kendisini kurtaramayan CHP'dir"

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "İktidar partisinin ve Sayın Meclis Başkanı'nın sarayın statükosundan özgürleşememe durumu söz konusudur" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

Gündem dışı söz alan HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, "Sporda ayrımcılık ve fairplay" konusunda yaptığı konuşmada, "Türkiye'de başta Futbol Federasyonu olmak üzere spor kulüplerinin siyasallaştığını, milliyetçiliğin bir argümanı haline dönüştürüldüğünü" ileri sürdü.

"Amed Spor'un ciddi bir ırkçılık ve milliyetçilik dalgasıyla saldırı altına alındığını" iddia eden Yıldırım, bin 500 lisanslı sporcuya sahip olan bu kulübe ve bir futbolcusuna son dönemde verilen cezaları anımsattı.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ise Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik sorunların turizm sektörü üzerindeki etkilerine değinerek, ülkenin moralsiz, halkın ise umutsuz olduğunu savundu.

Türkiye'nin sorunlarının parlamentoda çözülmesi gerektiğini anlatan Pekşen, ortak paydanın demokrasi olduğunu, başta terör olmak üzere sorunların hep birlikte aşılabileceğini bildirdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Şırnak'ın İdil ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini hatırlatarak, "12 Eylül döneminde bile görmediğimiz, aylarca süren sokağa çıkma yasakları sanki normalmiş, meşruymuş gibi bir algı giderek bütün parlamentoda ve toplumda kanıksanmış bir şekilde kabul edilmeye başlanmıştır" dedi.

Baluken, Cizre'de yaşamını yitiren 138 kişinin kimlik tespitlerinin ise yapılamadığını belirterek, terör örgütüne yönelik operasyonların, örgüte katılımların artmasına neden olduğunu ileri sürdü.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Başbakanlık Genelgesi'ne atıfta bulunarak, genelgedeki "legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla mücadele" ibaresiyle neyin kastedildiğini sordu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Mutabakat Komisyonu ile ilgili gelişmelere değinerek, CHP'nin, statükonun devamından yana olmadığını kaydetti.

Özel, "Sarayın statükosundan kendini özgürleştiremeyen iktidar partisinin ve halıların rengine kadar sarayın takipçisi ve talimatlarının uygulayıcısı haline dönüşmüş olan Sayın Meclis Başkanı'nın bu statükodan özgürleşememe durumu söz konusudur" dedi.

Özgür Özel, "Şimdi geçen sefer 3 parti varken, masaya 3 kez üst üste gelmeyip masayı dağıtanlar, devirenler, dün başkanlık sistemi inadı yüzünden bu işi bir noktaya getirip Meclis Başkanı eliyle de o masayı devirenler şimdi neler konuşuyor? Anlamak mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun geçtiğimiz yasama döneminde de görev yaptığını anımsatarak, "Bana öyle geliyor ki sarayın statükosundan kendisini kurtaramayan CHP'dir" diye konuştu.

Partisinin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışması konusunda iyi niyetli bir yaklaşım içinde bulunduğunu belirten Bostancı, başkanlık sistemi konusunun da komisyonda konuşulması ve bunun bir dayatma olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.