Rusya'dan vize serbestisi açıklaması

Rusya'dan vize serbestisi açıklaması
Güncelleme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, " S-400 savunma sistemlerinin tedariki konusundaki çalışmaları memnuniyetle takip ediyoruz" ve "Önümüzdeki dönemde vize serbestisi için çalışmalara devam ediyoruz" dedi.

Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Antalya'da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. İki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin her geçen gün gelişmesinden mutluyuz" ifadelerini kullanırken Lavrov, " S-400 savunma sistemlerinin tedariki konusundaki çalışmaları memnuniyetle takip ediyoruz" ve "Önümüzdeki dönemde vize serbestisi için çalışmalara devam ediyoruz" dedi.

Görüşme öncesinde iki bakan tokalaşarak, basına poz verdi. Bakan Lavrov, "İyi makineler kullanıyorsunuz, flaşlarınız çok keskin" diye espri yaptı. Görüşme, basına kapalı devam etti.

Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı'na katılacak olan Çavuşoğlu ile Lavrov, ardından basın toplantısı düzenledi.

İkili görüşmelerin ardından Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında,

"Vize konusunda neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Biz Rusya ile ikili ilişkilerimizin her geçen gün gelişmesinden mutluyuz. Ekonomik ilişkilerden kültüre kadar her alanda ilişkilerimiz daha iyiye gidiyor. Çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Vize probleminin halledilmesi konusunda liderlerimizin ortaya koyduğu irade çerçevesinde Sergey Lavrov ile çalışıyoruz. Bir noktadan başladık, resmi pasaport ve tır şoförlerine yönelik vize kolaylığı konusunda bir belgeyi Sayın Putin imzaladı.

Rusya ile sadece ikili ilişkilerimizi güçlendirmiyoruz bölgesel konulardaki işbirliğinizi de geliştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu istişareleri sürdüreceğiz. 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefimiz var. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizin yüzde 14 artması iyiye doğru gittiğimizin göstergesidir." dedi.

Lavrov ise, "Putin ve Erdoğan'ın toplantısına hazırlık için bu toplantıyı gerçekleştirdik. İki lider Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelecek. Türkiye ile ticaret hacmimiz istikrarlı bir şekilde artıyor. 100 milyar dolar hedefine çıkmak için elimizden geleni yapacağız.

Aynı şekilde askeri ve savunma işbirliği konularını da ele aldık. S-400 savunma sistemlerinin tedariki konusundaki çalışmaları memnuniyetle takip ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde vize serbestisi için çalışmalara devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.