Sağlık Bakanlığı bu 2 aşıyı toplatıyor

Sağlık Bakanlığı bu 2 aşıyı toplatıyor
Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, "geçici sorunlar ortaya çıktığı" gerekçesiyle difteri ve tetanoz aşılarını toplatma kararı aldı.

Sağlık Bakanlığı çocukluk döneminde rutin olarak yapılması gereken difteri ve tetanoz aşıları için toplatma kararı aldı. Bu aşılar 2.sınıf B seviyesinde geri çekildi. Sebep olarak ise aşılarda geçici ve tedavi edilebilir sağlık sorunları ortaya çıktığı gösterildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: Türk İlaç ve Serum San. A.Ş. üretim tesisi ile ilgili Kurumumuzun ilgili birimleri ve bilimsel komisyonlarınca yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde alınan karara istinaden “Tetadif 0,5 mL IM Enjeksiyonluk Süspansiyon” isimli ürünün halihazırda firma tarafından üretimi ve/veya dağıtımı yapılmış tüm serilerine 19 Kasım 2015 tarihli ve 29537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geri Çekme Yönetmeliği’ne göre 2. Sınıf B seviyesinde (nihai kullanıcıya ürünü sağlayan tüm yerlere) geri çekme işlemi uygulanmış olup gereğinin yapılması ilgili paydaşlara duyurulmuştur. Tüm sağlık mesleği mensuplarına ve kamuoyuna önemle duyurulur.”

Bakanlığın açıklamasındaki 'İkinci Sınıf' "Geçici ve tedavi edilebilir sağlık sorunlarının çıktığı veya muhtemel olduğu durumlar" olarak tanımlanıyor. 'B Seviyesi' ise "nihai kullanıcıya ürünü sağlayan tüm yerlere kadar inilmesi" anlamına geliyor.