Sağlıkta korkunç gerçekler..

Sağlıkta korkunç gerçekler..

Sağlıkta şiddet araştırması korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Ufuk Sağlık-Sen’in yaptığı “Sağlıkta şiddet” adlı araştırmada ilginç sonuçlar çıktı. 412 kişinin katıldığı araştırmada sağlıkçıların yüzde 73’ü tükendim dedi.

Bugün'den Fatma Eren'in haberine göre yüzde 22’si “Hayır” cevabını verdi. Fikrim yok şıkkını işaretleyenlerin oran yüzde 6,9’da kaldı. Bu durumun nedeni olarak ise şiddet eğilimindeki artış gösterildi.

ARTIK DAYANAMIYORUM

Yaşanan olaylara artık dayanamadıklarını anlatanların oranı yüzde 57 oldu. Yüzde 35’i “Susuyorum” dedi.Sessiz kalanların oranı yüzde 8 oldu. Katılımcıların yüzde 22,9’u en az bir kez hasta veya hasta yakını tarafından şiddete maruz kaldığını dile getirdi.

Yüzde 85,5 ile en çok sözlü şiddet uygulandığı belirtildi. Yüzde 45’i önleyici düzenlemenin yetersiz olduğunu ifade etti. Sağlıkçıların yüzde 94,6’sı kendilerinin saldırgan kişilere hedef gösterildiğini vurguladı.Yaşanan olaylardaki en büyük sebep olarak ise toplumun eğitim düzeyi ve sağlık çalışanının fiziki kapasitesinin yetersizliği olarak gösterildi.

GÜNEYDOĞU’DA YÜKSEK

Bölgelere bakıldığında ise olayların en çok Güneydoğu Anadolu’da yaşandığı görüldü. Yüzde 35’le ilk sırada olan Güneydoğu’yu yüzde 22’yle Doğu Anadolu takip etti.İç Anadolu yüzde 15, Marmara yüzde 11, Akdeniz yüzde 9, Ege yüzde 7 ve Karadeniz yüzde 2 olarak kayıtlara geçti.

BUNALIMA SÜRÜKLÜYOR

Ufuk Sağlık -Sen Genel Başkanı Adnan Bayraktar, “Yoğun iş temposunun üstüne yaşanan stres veya şiddet kişileri bunalıma sürüklüyor. İşteki olayların aile huzurunu da bozduğunu, çiftlerin ayrıldığını... Bakanlığın artık sağlıkçılara sahip çıkması gerek” dedi.