Selçuk Geçer Dolar için yeni tahminini açıkladı

Selçuk Geçer Dolar için yeni tahminini açıkladı
Güncelleme:

AK Parti iktidarının ekonomi politikalarını en sert dille eleştiren isimlerin başında gelen ünlü piyasa analisti Selçuk Geçer "geç bile kalındı" diyerek Dolar kuru için yeni tahminini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz karar haftasında piyasalardaki baş döndüren rekorlar serisi devam ediyor. Yeni haftaya zirvede başlayan piyasalarda döviz ve altında Türk Lirası karşısında yeni rekorlar gelmeye devam ediyor. Dün Dolar 27,23 TL'ye, Euro/TL 30,66 TL'ye, Gram altın da 1.715 TL'ye çıkarak tarihi zirvesini tazeledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanmasının ardından Türk Lirası (TL) dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. 14 Mayıs günü 20 lira bandını aşan dolar kurunun, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna devralmasının ardından yükselişi hızlandı.

 Piyasalarda rekor fırtınaları koparken ünlü analist Selçuk Geçer herkesin merakla takip ettiği piyasalar hakkında açıklama yaptı. Seçim sonrası ivmesi yukarı yönlü olan doların ne zaman 38 lira olacağını açıkladı.
Euro'nun 30 lirayı geçmesiyle birlikte ekonomist Selçuk Geçer "Artık dolar 38" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

İşte Geçer'in yazısından dikkat çeken ayrıntılar:

Hayırlı uğurlu olsun euro 30 lirayı geçti. 
“Peki dolar ne olacak” diye soranlara…  O da “Pek yakında …”

Uzun zamandır söylüyorduk dolar 35’e doğru emin adımlarla gidiyor diye. Bunu söylediğimiz için yemediğimiz küfür ve hakaret kalmamıştı. Oysa bu durum kaçınılmazdı. Sadece enflasyona bakıldığında bile doların gerçek değeri 35 liranın üzerindeydi. Son yapılan vergi artışları ve zamlarla bu seviye biraz daha yukarı çıktı. Artık doların enflasyon karşısındaki değeri 38 ila 40 lira aralığında.

PEKİ AMA NE ZAMAN?

Sizlerle dolar öngörülerimizi paylaştığımızda ilk gelen soru bu; 
“Peki ama ne zaman?...”
 Yanıt 
“Aslında hemen !..”

Çünkü enflasyon ortada… Ama şimdilik alıştıra alıştıra ilerlemeye çalışıyorlar. Önce sterlin 30 liranın üzerine gitti. Milletin gözü alıştı, şimdi de euro. Yarın öbür gün dolar 30 olunca kimse şaşırmayacak. Doğru bir strateji mi? Şimdilik “evet!”

Bu arada dolar 35 lira derken sadece enflasyonu baz alıyoruz. Oysa sevgili dostlarım, bu rakamın üzerine Türkiye’nin makro ekonomik gerçeklerini de koymak zorundasınız.  

Mesela; hiçbir ihtiyacı karşılamayan Merkez Bankası rezervlerini, 207 milyar doları geçmiş olan kısa vadeli borçları, şirket ve kamu kurumlarının döviz açıklarını, yerli ve yabancını parasını korumak için oluşturduğu döviz talebini, yılın ilk yarısında büyük bir açıkla biten bütçeyi, hızla büyüyen cari açık ve kapıda duran ödemeler dengesi krizini, yanlış para politikaları nedeniyle gerçekliğini kaybetmiş politika faizini, yüksek risk primini, dibe vurmuş kredi puanlarını…

Gördüğünüz gibi say say bitmiyor …

Eğer süreç doğru yönetilemez, geçmişte yapılan hatalar yinelenir ve işler kontrolden çıkarsa, dövizde bu fiyatları mumla ararız. Hatırlayın 5 Nisan 1994’te dolar bir günde neredeyse beşe katlamıştı. O nedenle Sayın Şimşek ve ekibi dövizin kontrollü bir şekilde, doğru değerine, en azından enflasyon karşısındaki değerine gitmesine izin veriyor.

Doğru değer enflasyona bakıldığında artık 38 ila 40 lira aralığı demiştik. Peki bu seviyelere ne zaman gelecek. Bana göre en geç eylül-ekim. “O kadar çabuk mu?” diyenlere ise verilecek tek cevap; geç bile kalındı. 

DÖVİZ FAİZ KARARI ÖNCESİ NEDEN GAZA BASTI?

Gayet basit…

Merkez Bankası’nın geçen ay ki kararı gösterdi ki doları baskılamak uğruna şimdilik faizde aşırıya kaçılmayacak. Dolar istenilen, yani hem yabancı hem yerlinin ikna olacağı seviyeye kadar faiz daha kontrollü artırılacak. Muhtemelen bu toplantıda maksimum 400 baz puan çok daha yüksek ihtimal 200 baz puanlık bir faiz artışı olacak. Bence de bu artırımlar kararında olur. İşte piyasa tam da bu düşük yükselişleri fiyatlıyor. Dolayısıyla döviz yükseliyor.

 

Selçuk Geçer'in yazısının tamamı için...