Suudi gazetecinin kaybolmasıyla ilgili iki önemli gelişme

Suudi gazetecinin kaybolmasıyla ilgili iki önemli gelişme
Güncelleme:

Türkiye, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili olarak Suudi Arabistan büyükelçisini ikinci kez bakanlığa çağırdı. Ayrıca İstanbul Başkonsolosluğu'nda arama izni istendi.

Türkiye , 2 Ekim'den bu yana kayıp olan Suudi gazeteci  Cemal Kaşıkçı   (Jamal Khashoggi) için Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'nda arama izni talep etti. NTV'nin haberine göre arama talebi ikinci kez Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Suudi Arabistan Büyükelçisi Walid Bin Abdul Karim El Khereiji'ye iletildi.

KONSOLOSLUK ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü iddialarına ilişkin Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Mazlumder Genel Başkanı Ramazan Beyhan, Cemal Kaşıkçı'nın başkonsolosluktan çıkışının belgelenmediğini belirterek, "Cemal Kaşıkçı, en azından burada mazlumdur. Hayatından ciddi bir şekilde endişe ediyoruz. Çünkü bu konuda kesin bir bilgi vermekten kaçınıyorlar. Eğer burada işkence ve kötü muameleye tabi olmuşsa bu bir insanlık suçudur. Eğer hayatına kastedilmişse, bu pusu kurarak, tasarlayarak adam öldürmektir. Bir insanı öldürmek, bütün insanlığı öldürmek gibidir.Cemal Kaşıkçı'ya hangi suçtan dolayı böyle bir muamelenin yapıldığı sorulduğunda, cevabı hepinizin bildiği gibi 'Eleştirmesi, fikrini doğru bildiği şekilde ifade etmesidir'. Bu aynı zamanda ifade hürriyetine, düşünce ve fikir hürriyetine karşı da yapılmış bir haksızlıktır" dedi.  

"EN ŞİDDETLİ ŞEKİLDE KINIYORUZ"
Öte yandan, Mısırlı politikacı Eymen Nur ile Nobel ödüllü Yemenli gazeteci Tevekkül Karman da başkonsolosluğun önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, "Bu yapılan eylemlerin hiçbir şekilde insan haklarına ve gazeteci haklarına uymadığını buradan belirtmek isteriz. Demokratik devrimler, Arap meclisinin beyanıdır. Cemal Kaşıkçı cinayeti için kesinlikle susmayacağız. Cemal Kaşıkçı'nın kaçırılması olayı insanlık adına çok büyük bir suçtur. Buradan nereye geçtiği, hangi zorluklar içerisinde tutulduğu hakkında bir bilgimiz yok. Bu durumda biz Arap Demokratik Meclisi olarak, bu eylemi en şiddetli şekilde kınıyoruz. Bununla alakalı bütün sorumlulukları Suudi Arabistan rejiminin istihbaratına yüklemekteyiz" denildi.

Basın açıklamasına şu şekilde devam edildi:
"Bu cinayet, ya da yapılan bu eylem kesinlikle bir tahkikattan geçmeden kabul edilemeyecektir. Bu tahkikatın uluslararası bir mahkeme düzeyinde yapılması gerekiyor. Bununla alakalı bütün sorumlular ve iş birlikçiler soruşturulmalı. Hiçbir şekilde suçlarından ve sonuçlarından kaçmamaları gerekiyor. Biz burada bulunan meclis üyeleri, Arap aydınları, basın mensupları ve vatandaşlar olarak bu eylemleri protesto ediyoruz. Uluslararası camiayı, Arabistan yetkilileri ve otoritesine baskı yapmaya davet ediyoruz" 

SUUDİ PRENS NE DEMİŞTİ ?

Bloomberg kanalına röportaj veren Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman , Kaşıkçı için Türkiye'ye başkonsolosluk binasını arama izni vermeye hazır olduklarını belirtmiş ve "Bu binalar egemen topraklardır ancak buraya girmelerine, arama yapmalarına ve ne yapmak isterlerse yapmalarına izin vereceğiz. Saklayacak hiçbir şeyimiz yok” demişti.

Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasından 5 gün sonra, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu Reuters ekibini 'Kaşıkçı'nın orada olmadığını kanıtlamak' için konsolosluğa davet etmişti. Reuters muhabirleri, bodrum katındaki mescit dahil bütün odalarını gezmesine rağmen Kaşıkçı’nın izine rastlamadıklarını söylemişti. Konsolosluk içinden çekilen fotoğrafları da paylaşan Reuters, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed al Otaib'nin yaptığı 'kayıp gazetecinin ne Suudi Arabistan ne de konsoloslukta tutulduğu ve medyada böyle bir söylentinin olmasının bile saçma olduğu' açıklamasına da haberinde yer vermişti.

Kayıp gazeteciyle ilgili kan donduran iddiaKayıp gazeteciyle ilgili kan donduran iddia

 

Seçiniz...