Türkiye'de ''hazır öğrencisiyle satılık özel okul'' devri başladı!

Türkiye'de ''hazır öğrencisiyle satılık özel okul'' devri başladı!
Güncelleme:

Kovid-19 salgını nedeniyle öğrenci kaybeden ve gelirleri düşen özel okullarda devirler başladı. Dayanmaya gücü hiç kalmayanlar da kapılarına tek tek kilit vuruyor. Kira ve personel giderleri başta olmak üzere masraflarını karşılayamayan birçok okul sahibi, çareyi öğrencileriyle birlikte okullarını devretmekte buluyor.

Tüm dünyada etkisi altına alan Kovid-19, en büyük darbeyi hızlı dönüşümün yaşandığı eğitim sektörüne vurdu.

ONLİNE EĞİTİM VE 10 MİLYAR TL ZARAR

 Yüz yüze eğitim kısa sürede yapılan düzenlemelerle online eğitime dönüşünce, özel okulların 1 milyon 376 bin 609 olan öğrenci sayısı 1 milyon 71 bin 476'ya geriledi. Oluşan zararın ise 10 milyar lirayı aştığı bildiriliyor.

EN ÇOK ANAOKULLARI VURDU

Dünya'dan Çiğdem Yücesoy Subaşı'nın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu süreçte en büyük kaybı öğrenci sayısı 216 bin 500 olan anaokulları yaşadı. Yeni dönemde anaokullarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı yüzde 58 azalarak, 90 bin 517’ye düştü. Tüm özel okullarda 2019-2020 eğitim-öğretim yılında yüzde 49,66 olan doluluk oranı ise yüzde 42,66’ya geriledi.

 "KÜÇÜK SERMAYENİN DAYANMASI İMKANSIZ"

Toplam 11 bin 995 özel okuldan 528'i kapanırken, 220 bin 746 olan personel sayısı da 193 bin 474’e düştü. Bir yıldır yüz yüze eğitim veremeyen okulların yüksek kira, personel maaşı ve sabit giderleri karşılayamadığını belirten Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, "Güçlü sermayeye sahip olanlar, bu sıkıntılı döneme dayanabiliyor. Ancak küçüklerin ayakta durması imkansız” dedi.

KOLEJLER ÖĞRENCİLERLE DEVREDİLİYOR

İnternet üzerinden gayrimenkul satışı yapan en büyük portallardan Sahibinden.com'da 'Öğrencisi ile devren kolej' başlıklarıyla okullar satılıyor.

 Bağcılar'da MEB ruhsatlı ortaokul ve bir mesleki teknik lise-den oluşan toplam 350 kontenjanlı kampüs, 3,5 milyon liraya satışta. Kütüphanesi, gösteri ve sinema salonu, laboratuvarları, 18 derslikli okulun halen 150 öğrencisi bulunuyor.

"ÖĞRENCİ BAŞINA 6 BİN 800 LİRA TEŞVİK"

Meslek lisesinin devlet tarafından sağlanan teşvik kapsamında olduğunu belirten gayrimenkul danışmanı, "Öğrenci başına yıllık 6 bin 800 lira teşvik ödemesiyle fırsat bir yatırım" diyor.

Portföyünde satılık bir okulun daha olduğunu belirten danışman, Bahçeşehir'de bulunan eğitim tesisinin mülküyle birlikte satışta olduğunu belirtti. Devredenler arasında en pahalı tabela 12 milyon lira ile yine aynı bölgedeki Arnavutköy'de bir okula ait.

 EN ÇOK AVRUPA YAKASI'NDA

Satılık okulların ağırlığı Bahçeşehir-Başakşehir-Arnavutköy hattında yer alıyor. Bahçeşehir'de 5 bin metrekare kapalı alana sahip, yarı olimpik yüzme havuzlu, 40 derslikli, 729 öğrenci kontenjanı olan bir başka kolej de satılıklar arasında.

"KİRA YÜKÜYLE DEVAM EDEMEDİK"

3 milyon 250 bin TL ile okulunu satışa çıkaran İstanbul Akademi Koleji Kurucusu Hüseyin Hazine, pandemi nedeniyle eğitimi durdurduklarını söyledi. Hazine, artan maliyetlerle birlikte ağırlaşan kira yükü nedeniyle eğitime devam edemediklerini hatırlatarak "Geçen yıl online kanal üzerinden eğitim-öğretim yılını tamamladık. Yeni eğitim-öğretim dönemi için kayıt almayarak okulu kapatmak zorunda kaldık" dedi.

 Aylık 150 bin TL kira gideriyle birlikte 800 bini bulan aylık sabit giderleri karşılamakta zorlandıklarını anlatan Hazine, şöyle devam etti:

"Kontenjanımız 729 ancak öğrenci sayımız 300. Pandemi koşullarının yanı sıra çevremizde bulunan marka okullarla zorlu bir rekabetin içindeydik. Beş yıl sonunda okulu satarak tamamen bu sektörden çıkma kararı aldık."

 

 

Dünya