''Kapak olsun''un anlamı meğer bildiğimiz gibi değilmiş

''Kapak olsun''un anlamı meğer bildiğimiz gibi değilmiş
Güncelleme:

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, "Kapak olsun" sözünün ne anlama geldiğini yazdı.

Habertürk yazarı Murat Bardakçı yazısında, "Beyefendiler ve hanımefendiler! İçerisinde 'kapak' kelimesinin geçtiği söz çok ayıp, diline hâkim olanların asla kullanmamaları gereken ve kimselere yakışmayan bir ifadedir, zira küfürden de öte bir hakarettir" dedi.

Bardakçı bu ifadenin neden hakaret olduğunu da şu sözlerle açıkladı:

"Çocukluk ve gençlik senelerinizi İstanbul'da geçirmiş iseniz ve sizinle yaşıt Rum arkadaşlarınız oldu ise mutlaka bilirsiniz: İçerisinde 'kapak' kelimesinin bulunduğu ifadenin aslı İstanbul Rumları'nın 'Ellenika' dedikleri mahallî Rumca'ya mahsus ağız dolusu bir küfrün Türkçesidir ama küfrün birebir tercümesi değil, aslını söyleyemeyeceğimiz için kibarlaştırdığımız şeklidir. Elenika olan ibârenin aslı 'Mama sta muni kosta kapaki'dir. Türkçesi 'Ananın…' diye başlar, derken burada değil, hiçbir yerde yazılmasına imkân bulunmayan bir başka kelime gelir ve cümle kalıp 'kosta kapaki' yani 'kapak olsun' diye biter!

Geçmişte iki ayrı milletin, Türkler ile Rumlar'ın İstanbul'da asırlar boyunca devam etmiş beraberliklerinin tam bir örneği olan bu ifadede bir tek "kapak" kelimesi Türkçe, gerisi Rumcadır ama bu "kapak"ın tencere, tava yahut başka bir eşyanın kapağı ile hiçbir alâkası yoktur, bir organın mecazıdır."

Murat Bardakçı'nın yazısının tamamı için...