Paran yoksa Acil Servis de yok !

Paran yoksa Acil Servis de yok !
Güncelleme:

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre artık parası olmayanlar özel hastanelerin acil servisine bile gidemeyecek.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yapılması, Resmi Gazete'de önceki gün yayınlandı. SUT'taki bu değişiklikler dikkat çekti.

ACİL HİZMETLER 24 SAATLE SINIRLANDIRILDI

Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen konuyla ilgili olarak, "Tebliğin 4’üncü md. ile yapılmış düzenlemelerle özel hastanelere acil sağlık hizmetlerinde de hastadan ilave ücret alınması olanağı getirilmiştir. Diğer yandan ayakta yapılan tedavilerde 5510 sayılı Yasa kuralına karşın %200'de üzerinde ilave ücret almalarının önü açılmıştır" diye belirtti.

Düzenlemeyle beraber, iki değişikliğe dikkat çeken Esen, "Acil hizmetlerden ücretsiz yararlanılması 24 saatle sınırlandırılmaktadır" derken, diğer bir değişiklikle de, "Özel hastanelerin ayakta yapılan tedaviler için hastadan aldıkları ilave ücretleri gösterir belge verme zorunluğu kaldırılmıştır" dedi.

Advertisement

VARDİYALI POLİKLİNİK DÖNEMİ

Mahmut Esen, sağlık hizmetlerinde yapılan değişiklikle ilgili şunları kaydetti:

"Hastanın taburcu edilmesi yerine acil servislerde 24 saat içinde stabilizasyonu (denge/istikrara kavuşturulması) esası getirilmiştir. Hastanın başvurudan itibaren 24 saat içinde stabilize edilerek ilgili kliniğe yatışı veya başka bir hastaneye sevk edilmesiyle acil hal sona erecektir.

Acil servislerdeki acil girişimsel işlemler ile 24 saat içinde acil gözlem ünitelerinde uygulanan tüm sağlık hizmetleri için ilave ücret alınmayacaktır. 24 saat dolduktan sonra ilave ücret alınabilecektir. Bu ücretin alınabilmesi için acil halin sona erdiği ve devam eden işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin hasta/yakınına yazılı bilgi verilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan hasta sayısı fazla olan kamu hastanelerinde acillerdeki yoğunluğu azaltmak için saat 23.00'e kadar 'vardiyalı poliklinik' uygulaması başlatılacağı açıklanmıştır.

SUT’ta yapılan değişiklik ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yukarıdaki açıklamaları birlikte değerlendirildiğinde, özel hastanelerin acil servisindeki ilave ücret ödeme durumu olmayan hastaların da 24 saat sonra kamu hastanelerine sevk edilecekleri anlaşılmaktadır.

Acil servislerdeki başvuru sayısının çokluğunun; acil durumların yanı sıra, acil dışındaki muayeneler için vatandaşların 6- 15 TL arasında değişen muayene katkı ödemelerini gerektiren ekonomik nedenlerden kaynaklandığı gözardı edildiği anlaşılmaktadır"

AYAKTA TEDAVİLERDE BELGE KALDIRILDI

Sözleşmeli özel sağlık kuruluşlarınca verilmiş olan sağlık hizmet bedellerinin; SGK’ya, ilave ücretleri de sigortalıya fatura edildiğini hatırlatan Esen, yapılan bir diğer değişikliğe de şu şekilde değindi:

"Özel sağlık kurum ve kuruluşlarına; ilave ücret aldıkları durumlarda, sigortalının talebi üzerine, hastaya sunulmuş hizmetleri, SGK ve sigortalıdan tahsil edilen bedelleri gösteren SUT eki, (EK-1/B) 'Hastaya Sunulmuş Olan Hizmetleri ve İlave Ücreti Gösterir Belge'yi düzenlenerek, aynı gün hastaya verme zorunluğu vardı.

SUT’ ta yapılan son değişiklik ile özel hastaneler, sözü edilen belgeyi, sadece yataklı tedavi sonucu taburcu olan hastalara verilebilecektir. Ayakta tedavilerde bu belgenin verilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.

Bu suretle ayaktan tedavilerde hastaların, kendilerinden alınmış fazladan alınmış ilave ücretleri görme/kanıtlama, özel sağlık kurumu yetkililerine yaptırım uygulanmasını isteme olanağı ortadan kaldırılmıştır. SUT’ta belirlenmiş ve yer yer sembolik sayılabilecek rakamlarda kalmış sağlık hizmet bedellerini güncellemekten (fazla tedavi ücreti ödemekten kaçınan) SGK; özel sağlık kurumlarının yasaya aykırı bir şekilde fazla ilave ücret almalarını olağan hale getirdiği anlaşılmaktadır. Bu yazının sahibinin TBMM Kamu Denetçiliğine (Ombusdmanlık) kadar uzanan ısrarlı şikayetlerinin sonucunda olduğu gibi özel hastanelere, sözleşmelerinin feshi bir yana, para cezası dahi uygulanması olanağı kalmamıştır.

Diğer yandan milletvekilleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere yapılan tedavi yardımı ödemelerinde ise, herhangi yasal bir sınırlama olmadığı, sağlık hizmeti bedellerinin piyasa fiyatları üzerinden TBMM Başkanlık Divanınca belirlendiği bilinmektedir. [i]"

Seçiniz...

text-ad
Filenin 2 sultanı Zehra Güneş ile Melisa Vargas'ın başbaşa tatili olay oldu Filenin 2 sultanı Zehra Güneş ile Melisa Vargas'ın başbaşa tatili olay oldu Bülent Ersoy ''Çene yoran'' mal varlığı için vasiyetini açıkladı Bülent Ersoy ''Çene yoran'' mal varlığı için vasiyetini açıkladı PKK'nın feshi sonrası İbrahim Tatlıses'ten dikkat çeken yorum PKK'nın feshi sonrası İbrahim Tatlıses'ten dikkat çeken yorum Küçük yatırımcı şokta... Altın dibi gördü: Güvenli liman 1 ayın dibinde! Küçük yatırımcı şokta... Altın dibi gördü: Güvenli liman 1 ayın dibinde! Eğitim sistemi değişecek derken... Liselilere yeni ders geldi Eğitim sistemi değişecek derken... Liselilere yeni ders geldi Survivor'da Acun Ilıcalı, Batuhan Karacakaya ile tartışan İsmail Balaban'ın cezasını açıkladı Survivor'da Acun Ilıcalı, Batuhan Karacakaya ile tartışan İsmail Balaban'ın cezasını açıkladı Maçın oyuncusu seçilen Victor Osimhen'den transfer açıklaması Maçın oyuncusu seçilen Victor Osimhen'den transfer açıklaması Her satırı korkunç: Yangında eşi ve 2 çocuğu ölen şüphelisi itfaiye erinin ifadesi ortaya çıktı Her satırı korkunç: Yangında eşi ve 2 çocuğu ölen şüphelisi itfaiye erinin ifadesi ortaya çıktı Yüzlerce memur şokta: Yapılan devlet yardımı geri istenecek! Yüzlerce memur şokta: Yapılan devlet yardımı geri istenecek! Antalya'da hayatının şokunu yaşayan Rus turist polis baskınına katıldı Antalya'da hayatının şokunu yaşayan Rus turist polis baskınına katıldı
Sahnede fenalaşarak hayatını kaybeden Metin Arolat'ın otopsi raporu ortaya çıktı Sahnede fenalaşarak hayatını kaybeden Metin Arolat'ın otopsi raporu ortaya çıktı Kurtlar Vadisi'nin efsane oyuncusu yıllar sonra ortaya çıktı Kurtlar Vadisi'nin efsane oyuncusu yıllar sonra ortaya çıktı Hadise ile Seda Bakan'ın arasına kara kedi girdi Hadise ile Seda Bakan'ın arasına kara kedi girdi Trabzonspor madalya almaya çıkmadı Trabzonspor madalya almaya çıkmadı Türkiye'nin Pakistan mesajı turizmi vurdu: Rezarvasyonlar bir bir iptal ediliyor Türkiye'nin Pakistan mesajı turizmi vurdu: Rezarvasyonlar bir bir iptal ediliyor TikTok fenomeni kadın sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada öldürüldü TikTok fenomeni kadın sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada öldürüldü Antalya'daki korku evinde büyük kabus: Yaralılar var! Antalya'daki korku evinde büyük kabus: Yaralılar var! Oyunculuğu bırakıp Influencer olmuştu, yaz sezonunu Fethiye'de açtı Oyunculuğu bırakıp Influencer olmuştu, yaz sezonunu Fethiye'de açtı Bölücü terör örgütü PKK'nın fesih kararı sonrasında kafa karıştıran seçim anketi Bölücü terör örgütü PKK'nın fesih kararı sonrasında kafa karıştıran seçim anketi Türkiye'de de satılıyor! Motoru sorunlu olan bu araçlar için tazminat ödenecek Türkiye'de de satılıyor! Motoru sorunlu olan bu araçlar için tazminat ödenecek