AYM Ekşi Sözlük’e erişim yasağını hak ihlali saydı

AYM Ekşi Sözlük’e erişim yasağını hak ihlali saydı
Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engeli hakkında ‘hak ihlali’ kararı verdi.

"Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle 25 Şubat 2023 tarihinde erişime kapatılan ancak itiraz üzerine erişim engeli kararı mahkeme tarafından kaldırılan Ekşi Sözlük itiraz sonrası açılmadan bir kez daha erişime engellenmişti. 

Bunun üzerine Ekşi Sözlük yönetimi, faklı alan adına taşıyarak yeniden açmak istese de Ekşi Sözlük için engellendikçe yenisi alınan 4 alan adı da tek tek erişime engellenmişti.

Engel kararının hukuka aykırı olduğunu belirten Ekşi Sözlük yönetimi Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Ekşi Sözlük’ün açıklamasına göre AYM, engel kararının anayasanın 26’ncı maddesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

 Ekşi Sözlük'ün X hesabından yapılan açıklamada, "merhaba, sizlerle daha önce paylaştığımız gibi, ankara 4. sulh ceza hakimliği'nin 22/02/2023 tarihli ve 2023/1532 d.iş sayılı kararıyla http://eksisozluk.com’a erişimin engellenmesine karşı anayasa mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştuk. bugün, anayasa mahkemesi'nin başvurumuzu değerlendirdiğini ve karara bağladığını öğrendik. mahkeme, erişim engellemesi kararının anayasa'nın 26. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi." ifadeleri yer aldı.