İETT şoför çıkarma iddiasını yalanladı

İETT şoför çıkarma iddiasını yalanladı
Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden 850 şoförün iş akdinin fesh edileceği şeklinde çıkan haberler üzerine İETT yazılı açıklama yaptı. İETT, sözleşme yenileme işleminin şoförlerin iş akdi ile bir ilgilisi olmadığı ifade edildi.

31 Ağustos itibarı ile 850 İETT şoförünün işten çıkartılacağı iddiası üzerine İETT şoförlere SMS gönderdi. SMS’de “Değerli çalışanımız çalıştığınız garajdaki toplu ulaşım hizmet alım işlemleri devam etmekte olup işiniz ihale sürecinden etkilenmeden devam edecektir” bilgisi yer aldı.

İşte o açıklama:

Bugün bazı gazetelerde yer alan “İETT’de işçi kıyımı yapıldığı” ve “850 İETT şoförünün 31 Ağustos itibariyle sözleşmesinin sonlandırılacağı” haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.

İETT Genel Müdürlüğü, 2018 yılında İstanbul’da yürütülen toplu taşıma hizmetlerinin daha verimli ve etkin bir şekilde sağlanabilmesi için Ayazağa ve Kurtköy garajlarında toplu taşıma hizmet alımı ihaleleri yapmıştır.

Yapılan ihaleler, araçların bakım onarımlarının yapılıp, servise hazırlanması, idarece belirlenen güzergâhlarda ve programa uygun olarak işletilmesini kapsamaktadır.

Her sözleşme kanun gereği bir tarihle sınırlandırılmıştır. Bu, asla personelin işine son verileceği anlamına gelmemektedir.

İlk olarak 2018 yılı Mayıs ayında Ayazağa garajında 4 ay süre ile toplu taşıma hizmet alımı yapılmış, ihale süresinin tamamlanması ile 12 ay süreli yeni bir ihaleye ilişkin sözleşme farklı bir yüklenici ile imzalanmıştır. Bu geçiş esnasında çalışan hiçbir personel işten çıkartılmamıştır.

Ayazağa garajındaki toplu taşıma hizmet alım işinin mevcut sözleşmesi Ağustos sonu itibariyle sona ereceğinden dolayı, yüklenici firmanın çalışan personele yaptığı tebligat, işin sona ereceği şeklinde yanlış bir algı oluşturmuştur.

İETT Genel Müdürlüğü, bu yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak için tarafından çalışan personele 1 Ağustos’ta “Değerli çalışanımız, Çalıştığınız garajdaki toplu taşıma hizmet alım işlemleri devam etmekte olup işiniz ihale süreçlerinden etkilenmeden devam edecektir” şeklinde SMS yoluyla mesaj atılmıştır.

Kamu ihale mevzuatına uygun süreler ile yapılan ihale şartnamelerinde, çalışan personelin hakları da gözetilmektedir. Firmaların sözleşme sürelerinin tamamlanmasının ardından, sonraki işi üstlenen firmalara mevcut personelin nakli sağlanacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur…