TÜRKİYE KEKİK ZENGİNİ -PROF.DR. OKTAY YEĞEN: -DÜNYADA YETİŞEN YAKLAŞIK 100 TÜR KEKİĞİN 33 TÜR VE DEĞİŞİK VARYETELERİ TÜRKİYE'DEDİR

TÜRKİYE KEKİK ZENGİNİ     -PROF.DR. OKTAY YEĞEN:     -DÜNYADA YETİŞEN YAKLAŞIK 100 TÜR KEKİĞİN 33      TÜR VE DEĞİŞİK VARYETELERİ TÜRKİYE'DEDİR

Dünyada yaklaşık 100 tür kekik yetiştiği, bunun 33 tür ve değişik varyetelerinin Türkiye'de olduğu belirtildi.

Dünyada yaklaşık 100 tür kekik yetiştiği, bunun 33 tür ve değişik varyetelerinin Türkiye'de olduğu belirtildi.

Akdeniz Üniversitesi'nden emekli olan ve memleketi Antalya'nın Akseki ilçesinde bitki türleri üzerine araştırmalarda bulunan Prof. Dr. Oktay Yeğen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmalarında yoğun olarak çalıştığı bitki türü kekiğin, Türkiye'de en fazla güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.

Kekikten elde edilen yağ ve diğer ürünlerin tarımsal üretim çalışmalarında bitki koruma ürünleri olarak değerlendirilebileceğini ispatladığını kaydeden Yeğen, şu bilgileri verdi:

"Ülkemizden yılda 12 bin ton kekik hasat edilip bunun yaklaşık 9 bin ihraç ediliyor. 3 bin ton kekik de yurt içinde tüketilmektedir. Dünyada yıllık 60-70 ton kekik yağı üretiliyor. Dünya kekik yağı ihtiyacının yüzde 10'u Türkiye'den çıkıyor. Türkiye kekik ihracatında dünyada ilk sıradadır. Dünyada yetişen yaklaşık 100 tür kekiğin 33 tür ve değişik varyeteleri Türkiye'dedir."

Antalya'nın Akseki, İbradı ilçelerinin coğrafi ve topografik kulları nedeniyle turizmden yeterince yararlanamadığını, buna karşın bu ilçelerin kekik yetiştiriciliğine müsait iklimiyle ön plana çıkabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yeğen, kekikten elde edilen gelir ile bölgedeki istihdamın artması için kekik yağı işleyen bir fabrikanın kurulması gerektiğini dile getirdi.