Türklerin gözü Yunan rakısında !

Türklerin gözü Yunan rakısında !

Yeni Rakı'nın üreticisi Mey İçki, Avrupa'da Yunan rakısı Uzo'yu tahtından indirmek istiyor !

Mey İçki Üst Yöneticisi (CEO) Galip Yorgancıoğlu, Avrupa'da Yunan rakısı Uzo'yu tahtından indirmeyi, Yeni Rakı'yı 1 numaralı anasonlu içecek yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

TEKEL'in alkollü içecekler bölümünü 27 Şubat 2004 tarihinde Özelleştirme İdaresi'nden devralan Nurol, Limak, Özaltın ve TÜTSAB konsorsiyumu tarafından Mart 2004'de kurulan Mey İçki'nin üst yöneticisi Galip Yorgancıoğlu, geride bırakılan iki yılı bir basın toplantısıyla değerlendirdi.
Yorgancıoğlu, şirketin 1 numaralı sicil numaralı üyesi olduğunu, telefonu, faksı olmadan kurulan şirketin geçen sürede 2 bin kişilik bir kadroya, dünya çapında iş yapan bir konuma ulaştığını söyledi.
2 yıl önce 21 alkollü içecek üretim tesisini, Tekel Birası, Altınbaş, Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı, Buzbağ gibi efsanevi markaları, rakıda tekel konumu dolayısıyla pazarın tamamını, votka ve cinde yüzde 80 pazar payı devraldıklarını anlatan Yorgancıoğlu, Türkiye'de alkollü içecekler kategorisinde liderliğin yanı sıra dünya çapında oyuncu olmak vizyonuyla hareket ettiklerini vurguladı. Yorgancıoğlu, 2005 yılında 13 yeni markanın tanıtımını, üründe içerik, ambalaj ya da etiket değişikliği, tüm fabrikalarda iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yaptıklarını anlattı.

DÜNYANIN SAYILI ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP

Dünyada bile birkaç şirkette bulunan yüksek üretim kapasitelerine, 8 kategoride 100'den fazla ürüne sahip olduklarını belirten Yorgancıoğlu, pazar paylarını rakıda yüzde 80,93, votkada yüzde 80,31, cinde yüzde 88,13, şarapta yüzde 5 olarak açıkladı.
Yorgancıoğlu, şişelenmiş ürün kapasitelerinin rakıda 66,2 milyon litre, birada 13,5 milyon litre, votka, cin, likörde 17,5 milyon litre, şarapta 30,5 milyon litre, konyak, brendide 1,4 milyon olmak üzere toplam 129,6 milyon litre, ara ürün kapasitelerinin hububat alkolü, şeker kamışı alkolü, üzüm alkolü olmak üzere 26 milyon litre, olduğunu, ayrıca 4 bin tonluk anason işleme ve saklama kapasitesinin bulunduğunu söyledi.
Galip Yorgancıoğlu, dünyada hiçbir şirkette olmayan bir ürün çeşitliliğine sahip olduklarını, başka ülkelerde bira, şarap gibi tek bir alana odaklanılırken Mey İçki'nin geniş ürün portföyünde 24 farklı marka bulunduğunu kaydetti.
Yorgancıoğlu, 1. yıl sonunda ihracatlarını 2 katına çıkararak 2005 yılında 4 milyon litre ürün ihraç ettiklerini, 20 milyon avro ihracat geliri sağladıklarını, bu yıl yüzde 50 ihracat artışı beklediklerini bildirdi.
İhracat yaptıkları yerler arasında bazı enteresan ülkeler de bulunduğunu belirten Yorgancıoğlu, 2005'te ilk kez ihracat yaptıkları bu ülkeleri, Polonya, Güney Kore, Afganistan, Romanya, Irak, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, Belize, Lübnan ve Yunanistan olarak duyurdu.

''YUNAN ADALARINDA YENİ RAKI İÇİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ''

Yorgancıoğlu, ''Tarihinde ilk defa Yunanistan'a Yeni Rakı gönderdik. Yunan adalarında Yeni Rakı içileceğini düşünüyoruz. Savaş zamanında Irak'a rakı gönderdik, halen gönderiyoruz. 8-9 konteynır gönderdik. Afganistan'da duty free'ye satıyoruz. Ülkeye girerken ve çıkarken alıyorlar. Afganistan'a 2 konteynır gönderdik. 3 bin kasa yapar. Fena rakam değil. Ortadoğu'da doğal bir pazar var'' dedi.
Yorgancıoğlu, 2005 yılı vergi katkılarını da 705,3 milyon YTL'si ÖTV, 161,3 milyon YTL'si KDV olmak üzere toplam 917 milyon 440 bin 165,28 YTL olarak bildirdi.
Yeni Rakı'yı dünya markası haline getirmeyi hedeflediklerini bildiren Yorgancıoğlu, Almanya'da ciddi bir marka olma yolunda ilerlediklerini, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde tanıtım çalışmaları yürüttüklerini, marka gereği ne ise onu yaptıklarını söyledi.
Yorgancıoğlu, ''Avrupa'da Yeni Rakı'yı 1 numaralı anasonlu içecek yapmayı istiyoruz. Avrupa'da Uzo'yu tahtından indirmek gibi bir hedefimiz var'' dedi.
Galip Yorgancıoğlu, bir soru üzerine, Avrupa'da marka konumlandırmasının Türkiye'den daha farklı olduğunu, anasonlu içkilerin daha aperatif bir konumlandırması bulunduğunu belirtti.

''ŞİMDİ YENİ RAKI ZAMANI''

Yunanistan önemli bir turizm destinasyonu iken bu ülkeye gelen Almanlar arasında uzonun popüler bir içki haline geldiğini belirten Yorgancıoğlu, bugün Türkiye'nin dünyada çok önemli bir tatil destinasyonu olduğuna işaret etti. Yorgancıoğlu, ''20 milyon turistin geleceğini hiçbir zaman düşünemezdik. İnanılmaz güzel tesislerimiz var. Şimdi Yeni Rakı zamanı. Tatile gelenler mutlaka Yeni Rakı'yı tadıyor, ya da ülkesine dönerken alıp gidiyor'' dedi.
Yeni Rakı'nın Avrupa satışlarını 2 misline çıkardıklarını bildiren Yorgancıoğlu, Almanya'da 10 milyon litre civarında Uzo satıldığını, Yeni Rakı'nın satışlarının ise 3 milyon litre olduğunu kaydetti.
Uzo'nun yemeklerden sonra restoranlar tarafından müşterilere ikram edildiğini, şimdi restoranlarda uzo'nun yerini almaya başladıklarını, küçük bardaklarda Yeni Rakı ikram edildiğini belirten Yorgancıoğlu, Almanya'da rakı-döner promosyonu için 50 bin şişe Yeni Rakı gönderdiklerini, 50 bin şişe daha göndereceklerini bildirdi.
Galip Yorgancıoğlu, Yunan şaraplarının Türkiye'de satışına ilişkin soru üzerine ise, ''Yunanlılar hoş gelsin. Biz onlara Yeni Rakı gönderiyoruz. Onlar da rahatlıkla getirebilirler. Onların şarapları getirmesi hoş olur, karşılıklı olarak'' dedi.
Yorgancıoğlu, ortaklık görüşmeleri olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine ise, Mey İçki olarak çok kısa bir zamanda çok güzel, büyük işler yaptıklarını, bu durumun yerli yabancı yatırımcıların da dikkatini çektiğini söyledi.
''Dikkat çekiyoruz, bu bir gerçek. Bu bağlamda hissedarlar çerçevesinde bazı görüşmeler olmakta'' diyen Yorgancıoğlu, bu konuyla ilgili söyleyecek fazla bir şey bulunmadığını, bir gelişme olduğu takdirde açıklıkla paylaşacaklarını, şu anda bir görüşme olduğunu zannetmediğini bildirdi.
Yorgancıoğlu, halka arz düşünülüp düşünülmediğine ilişkin soru üzerine, halka arz için 3 yıllık şirket olma gereğine işaret ederek, ''Hisseleri halka arz edilecek bir şirket durumunda değiliz'' dedi.

''RAKI PAZARINDA KÜÇÜLME VAR''

Rakı pazarında bir küçülme bulunduğunu, amaçlarının yeni oyuncularla pazardaki küçülmeyi 2006 yılında durdurmak ve önümüzdeki yıllarda eski günlere getirmek olduğunu belirten Yorgancıoğlu, 1998'de 73 milyon litre olan rakı pazarının bugün 40-45 milyon litreye gerilediğini kaydetti.
Yorgancıoğlu, küçülmenin nedenleri hakkında görüşlerini açıklarken, 2000 yılında 4 dolar olan rakının şişe fiyatının bugün 17,5 dolar olduğunu, vergiler, her türlü içkinin ithalatı, depremler ve krizlerin küçülmede etkisi bulunduğunu ifade etti.
Galip Yorgancıoğlu, bir soru üzerine, girdilerdeki artış nedeniyle yaklaşık 1 ay önce Yeni Rakı'nın fiyatına 50 kuruşluk zam yapıldığını söyledi.
Ödedikleri yaklaşık 1 katrilyon liralık vergi rakamını gururla söylediklerini, ilk senelerinde altın madalya aldıklarını belirten Yorgancıoğlu, ''Tabii alkollü içeceklerdeki bu vergiler AB standartlarının çok üzerindedir. Türkiye AB ülkeleri arasında en yüksek 5. ülke. Ancak bizden yüksen olan İsveç, Norveç gibi ülkelerde kişi başına milli gelir 40-45 bin dolar, bizde 4 bin dolar. Bunu dikkate alırsak biz 15 kat daha fazlayız, bunu herkes de biliyor'' dedi.

text-ad