Örtülü ödenekte tarihi rekor kırıldı

Örtülü ödenekte tarihi rekor kırıldı
Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre geride bıraktığımız 2022 yılında, örtülü ödenek harcamasında da 3.4 milyar TL ile tarihi rekor kırıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü verileri, AK Parti’nin kötü ekonomik koşulların ve derinleşen krizinde de engel olamadığını gösterdi, çok sayıda harcama kaleminde rekor kırıldı.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre geçen yılın tamamında 70 milyar TL’lik müteahhitlik giderine imza atıldı. Günlük ortalama 191 milyon TL’ye denk düşen tutarları müteahhitlerin kasasına gönderen AK Parti, tüm zamanların rekorunu kırdı. İktidar, 2021 yılında ise müteahhitler için yaklaşık 35 milyar TL’lik harcama yapmıştı.

Merkezi yönetim bütçe giderlerinin detaylı olarak raporlandığı 2004 yılından bugüne kadarki en yüksek örtülü ödenek harcamasına da 2022 yılında imza atıldı. 2021’de 2 milyar 714 milyon TL’yi "örtülü" harcayan Saray yönetimi, bu rekoru 2022 yılının tamamı için 3 milyar 478 milyon TL’lik harcama ile geride bıraktı.

FAİZDE DE REKOR

AK Parti, çok sayıda harcama kaleminde olduğu gibi faiz giderlerinde de rekor kırdı. Buna göre, 2020 yılında 133 milyar 961 milyon TL, 2021 yılında ise 180 milyar 850 milyon TL faiz giderine imza atan iktidar, 2022’de neredeyse son iki yılın giderinin toplamına denk düşen 310 milyar 803 milyon TL’lik faiz harcamasına imza attı.

Hazine’ye göre, 2022 yılında kamunun kira giderlerinin toplamı, yine rekor kırarak 21 milyar 197 milyon 661 TL oldu. 2021’in kira gideri ise 11 milyar TL olarak kayıtlarda yer aldı.

Kamuda tasarruf genelgesi yayımlayarak, zorunlu haller dışında taşıt alımını yasaklayan iktidar, bu genelgeye rağmen taşıt alımlarına 1 milyar TL’den fazla harcadı. Kara, hava ve deniz taşıtı gibi taşıt alımlarına 2022’de toplam 1 milyar 351 milyon TL harcandı. Geçen yılın 11 ayında 589 milyon TL harcayan iktidar, sadece Aralık ayında 787 milyon TL’lik taşıt aldı.

92 MİLYAR TL’LİK KKM

Döviz kurunda yaşanan yüksek artışın ardından yürürlüğe konulan kur korumalı TL mevduat hesaplarının Hazine’ye yükü de harcama rakamlarında yer aldı. İlk olarak Mart ayında harcama yapılan kalem için 2022’nin tamamında 92 milyar 538 milyon TL ödendi.

 

Birgün

text-ad
Bir kadın kendisine şiddet uygulayan uyuşturucu bağımlısı eşini öldürdü! Bir kadın kendisine şiddet uygulayan uyuşturucu bağımlısı eşini öldürdü! CHP lideri Özel'den MHP lideri Bahçeli ile ilgili dikkat çeken tahmin CHP lideri Özel'den MHP lideri Bahçeli ile ilgili dikkat çeken tahmin Sel nedeniyle evinde çocuğuyla mahsur kalan kadın sinir krizi geçirdi Sel nedeniyle evinde çocuğuyla mahsur kalan kadın sinir krizi geçirdi Sitede ''ekmeğimi elimden aldın'' cinayeti! Bir genç baltayla katledildi Sitede ''ekmeğimi elimden aldın'' cinayeti! Bir genç baltayla katledildi MHP eski Genel Başkan Yardımcısı'ndan Bahçeli'ye yaylım ateşi! MHP eski Genel Başkan Yardımcısı'ndan Bahçeli'ye yaylım ateşi! İstanbul'daki kan donduran kadın cinayetinde bir polis gözaltında! İstanbul'daki kan donduran kadın cinayetinde bir polis gözaltında! 50 yaşına merdiven dayadığına kim inanır ? Mine Tugay durmuyor... 50 yaşına merdiven dayadığına kim inanır ? Mine Tugay durmuyor... Koruma polisine çiğköftesiz çiğköfte ikram eden Vali bu sefer işi tatlıya bağladı! Koruma polisine çiğköftesiz çiğköfte ikram eden Vali bu sefer işi tatlıya bağladı! Osmanlı hatırası ''Yahudi Mahallesi'' zamana karşı direniyor Osmanlı hatırası ''Yahudi Mahallesi'' zamana karşı direniyor Bolu'nun yeşil cennetindeki onlarca ev için tahliye kararı verildi Bolu'nun yeşil cennetindeki onlarca ev için tahliye kararı verildi
Eski tip ehliyetleri değiştirmek için geri sayım başladı: Artık sadece 12 gününüz kaldı! Eski tip ehliyetleri değiştirmek için geri sayım başladı: Artık sadece 12 gününüz kaldı! Türkiye'nin yemyeşil cennetindeki 7 asırlık bu keşif Türkiye'yi bekleyen kabusuna ışık tutuyor Türkiye'nin yemyeşil cennetindeki 7 asırlık bu keşif Türkiye'yi bekleyen kabusuna ışık tutuyor Yol verme tartışmasında eli bıçaklı trafik teröristi kamerada: Yol kesip, bıçak çekti... Yol verme tartışmasında eli bıçaklı trafik teröristi kamerada: Yol kesip, bıçak çekti... 14 yaşındaki çocuğa işkence saniye saniye kamerada! 14 yaşındaki çocuğa işkence saniye saniye kamerada! Babasının yanında çalışan 19 yaşındaki genç korkunç bir şekilde hayatını kaybetti Babasının yanında çalışan 19 yaşındaki genç korkunç bir şekilde hayatını kaybetti Kredi kartı borcu yapılandırma nasıl yapılır ? İşte örneklerle adım adım borç yapılandırma Kredi kartı borcu yapılandırma nasıl yapılır ? İşte örneklerle adım adım borç yapılandırma Fiat'ın ezber bozan mini SUV'u Grande Panda 2025'e büyük ödül Fiat'ın ezber bozan mini SUV'u Grande Panda 2025'e büyük ödül Sakarya Nehri'nde amatör balıkçılar bir dev yakaladı! Sakarya Nehri'nde amatör balıkçılar bir dev yakaladı! Yine bir indirim izdihamı: Kadınlar, erkekler, çoluk çocuk birbirini ezdi! Yine bir indirim izdihamı: Kadınlar, erkekler, çoluk çocuk birbirini ezdi! Hayatta Her Şey Var sunucusu Nur Viral'dan sürpriz karar: Beyaz TV'ye veda etti! Hayatta Her Şey Var sunucusu Nur Viral'dan sürpriz karar: Beyaz TV'ye veda etti!