AK Parti'den erken seçim için flaş açıklama

AK Parti'den erken seçim için flaş açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, erken seçim ve koalisyonlar hakkında açıklama yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop,  Türkiye'nin ekonomi başta olmak üzere bir çok konuda sorumluluk üstlenecek bir  hükümete ihtiyacı olduğunu belirtti.

Şentop, genel seçimin ardından İstanbul 3. Bölge'deki ilçe  başkanlıklarını ziyaret ederek, partililerle istişarelerde bulundu.

Bakırköy İlçe Başkanlığı'nda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan  Şentop,AK Parti'nin tartışmasız seçimin galibi olduğunu ifade ederek, ikinci ve  üçüncü partinin toplam oy oranından, seçmen sayılarından daha fazla oy  aldıklarını söyledi.

Mustafa Şentop, seçim sistemlerinin öngörülemeyen komplikasyonları  olabileceğini, bir kaç puan oy farkının çok değişik bir meclis tablosu ortaya  çıkartabileceğini anlattı. 
 
AK Parti'nin yaklaşık 19 milyon seçmenin oyunu aldığını belirten  Şentop, şu görüşleri aktardı: 
 
"AK Parti, Türkiye'deki bütün siyasi denklemlerin hepsinde bulunacak  ve bunların içerisinde mutlaka hesaba katılacak en büyük partidir. Tek bir  partinin hükümet kurabileceği bir parlamento çoğunluğu yok bu tabloda. Birden  fazla partinin bir araya gelmesi lazım. AK Partili kombinasyonlarda iki parti, AK  Parti'nin bulunmadığı kombinasyonlarda ise ancak üç partiyle bir koalisyon  mümkün. Meclis'in toplanması ve yemin edilmesinden sonra Cumhurbaşkanımızın  hükümet kurma görevlendirmesiyle bu süreç başlayacak. Şu anki tabloya  baktığımızda, AK Parti'nin dışarıda kalacağı bir hükümet kompozisyonu gözükmüyor.  Diğer siyasi partilerin açıklamalarına baktığımızda da bu böyle, matematiksel  hesaplar da böyle."

Milletin, AK Parti'yi birinci yaparak, hükümette yer alma konusunda  öne çıkardığını anlatan Şentop, hükümet kurulması dışındaki seçenekleri düşünmek  için çok erken olduğunu ifade etti. 

Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AK Parti'nin, 13 yıldır  yönetimde olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu: 
 
 "AK Parti, bu ülkede, ekonomide, siyasette, sosyal hayatta hükümeti  yönetmenin sorumluluğunu bilen, kötü bir yönetim halinde veya bir yanlışlık  yapıldığı takdirde, bunun nelere mal olacağını, milletimize ne tür yükler  getireceğini çok iyi bilen parti olarak başından beri sorumlulukla hareket  ediyor. Seçim öncesi ve seçim sonrası da çıkan tabloya göre aynı sorumlulukla  hareket ediyoruz. Seçimden çıkmış bir ülkede hükümetin kurulması birinci mesele  olarak ele alınmalı, biz de bunu böyle görüyoruz. Türkiye'nin bir hükümet  kurulmasına, ekonomi başta olmak üzere bir çok konuda sorumluluk üstlenecek bir  iktidara, hükümete ihtiyacı var. Tekrar erken seçim meselesi gündemimizde yok.  Yeni seçimden çıkmış bir ülkeyi yeniden seçime götürmek doğru değil, böyle bir  lüksü yok Türkiye'nin." 
 
 "Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz" 
 
 Parti olarak hükümet kurma çalışmalarında üzerilerine düşen  sorumluluğu hakkıyla yerine getireceklerini anlatan Şentop, CHP, MHP ve HDP'nin  "kırmızı çizgiler"le ilgili açıklamalarına değindi. 
 
 TBMM Uzlaşma Komisyon'unda görev yaptığını aktaran Şentop, "Komisyonda  görev yaparken, bazı siyasetçiler, 'Bizim olmazsa olmazımız bunlardır, kırmızı  çizgilerimiz vardır' diyordu. Böyle konuşularak bir uzlaşma masasına oturulmaz.  Bunu dediğin zaman, her parti böyle bir şey söylerse, uzlaşacak az bir alan  kalır. Elbette partilerin ilkeleri programlar var, bunlar gözetilir, ancak baştan  olmazları konuşmak yanlıştır" ifadelerini kullandı.