Hacı Adaylarını Düzensiz Klima Ve Aşırı Sıcak Çarpıyor

Hacı Adaylarını Düzensiz Klima Ve Aşırı Sıcak Çarpıyor

Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara gelen hacı adayları, düzensiz klima kullanımı ve aşırı sıcakta güneş çarpması şikayetiyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mekke Hastanesi'ne akın ediyor.

Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara gelen hacı adayları, düzensiz klima kullanımı ve aşırı sıcakta güneş çarpması şikayetiyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mekke Hastanesi'ne akın ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2011 yılı hac organizasyonu kapsamında Mekke'de hacı adaylarına hizmet veren Mekke Hastanesi, dev kadrosuyla çalışmaya devam ediyor. Acil servis ve polikliniklerden oluşan hastanede 62 uzman doktor, 71 pratisyen hekim, 84 hemşire ve diğer sağlık personeli ile birlikte toplam 420 personel bulunuyor. Hacı adaylarının akciğer enfeksiyonu, kalp krizi, eklem ve ortopedik rahatsızlık şikayetleriyle başvurduğu Mekke Hastanesi'nin Başhekimi Dr. Hamit Doğan, Türkiye'den gelen hacı

adaylarının yaş ortalamasının yüksek olduğunu hatırlatarak, "Düzensiz klima kullanımı ve dünyanın muhtelif yerlerinden taşınan etkenlerle maruz kaldıkları üst solunum yolu enfeksiyonları akciğer enfeksiyonuna zemin hazırlıyor. Ciddi efor sarfetmeleri de hacılarımızın genel durumunu bozuyor. Öğle sıcağında tavaf yapan hacı adaylarımız da kalp krizi riskiyle karşı karşıya" dedi.

Başhekim Dr. Hamit Doğan, "Türkiye'den gelen hacılarımızın yaş ortalaması yüksek. Zaten buraya geldiklerinde kronik akciğer hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastalığı ön planda olmak üzere pek çok kronik hastalıkları bulunuyor. Buna kutsal topraklara geldiklerinde özellikle düzensiz klima kullanımı ve dünyanın muhtelif yerlerinden taşınan etkenlerle maruz kaldıkları üst solunum yolu enfeksiyonu ekleniyor. Bu da akciğer enfeksiyonunun oluşumuna zemin hazırlıyor" diye konuştu.

Hacı adaylarının kendi kapasitelerinin üzerinde efor sarfettiğini, öğle sıcağında tavaf yaparak genel durumlarının bozulduğunu kaydeden Dr. Doğan, "Kutsal topraklardaki heyecan da onları etkiliyor. Aşırı sıcakta yüksek efor kalp krizi ihtimalini artırıyor. Bu nedenlerle hacılarımıza adaylarımıza özellikle efor olarak ve enfeksiyona maruz kaldıkları bu etkenleri göz önünde bulundurarak enerjik davranmalarını istiyoruz. Arafat'ta çadır hastanede hizmet vereceğiz. Kendisi Arafat'a çıkamayan hacılarımıza

ambulans hizmeti vereceğiz. Orada rahatsızlananlara da anında müdahale edeceğiz" dedi.

Dr. Doğan, hacı adaylarının Harem i Şerif'te namaz ve tavaf sonrası klimalı otobüslere terli binmemelerini ya da kaldıkları otelde klimayı düzenli olarak kullanmaları gerektiğini sözlerine ekledi.