Şehidin kardeşlerine üzüntü tazminatı yok

Şehidin kardeşlerine üzüntü tazminatı yok

Afyonkarahisar'da 3 yıl önce askeri mühimmat deposundaki patlamada 24 arkadaşıyla şehit olan evladımızın ailesinin açtığı dava reddedildi.

Afyonkarahisar'da 3 yıl önce mühimmat deposundaki patlamada 24 silah arkadaşıyla şehit olan er Kadir Aydın'ın anne ve babasının açtığı manevi tazminat davası, Askeri Yüksek İdare Mahkemesince reddedildi.

5 Eylül 2012'deki patlamada şehit olan er Kadir Aydın'ın annesi Meryem ve babası Hüseyin Aydın, 17 Aralık 2013'te yirmişer bin lira maddi, yüzer bin lira manevi, kardeşleri İhsan, Bayram ve Kiraz Aydın ise yirmi beşer bin liralık manevi tazminat talebiyle dava açtı.

Yaklaşık 2 yıl süren davada Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, bilirkişi raporları doğrultusunda daha önce anne ve babaya devlet tarafından ödenen 36 bin 198 lira seksen yedişer kuruşluk nakdi tazminat yararını dikkate alarak, çiftin manevi tazminat taleplerini reddetti.

Ayrıca, mahkeme, olaydan üzüntü duydukları gerekçesiyle şehidin kardeşleri İhsan, Bayram ve Kiraz Aydın'a yedişer bin lira manevi tazminat verilmesine hükmetti.

"Temyiz başvurusunda bulunduk"

Aydın ailesinin avukatı Hamit Peraşan, yaptığı açıklamada, mühimmat deposundaki patlamada şehit olan Aydın'ın mirasçılarının, 2013 yılında maddi ve manevi tazminat talepli dava açtıklarını anımsattı.

Davanın karara bağlandığını dile getiren Peraşan, şunları kaydetti:

"Şehit yakınları için açtığımız maddi ve manevi tazminat davasında şehit annesi Meryem Aydın ve babası Hüseyin Aydın açısından talep ettiğimiz manevi tazminat miktarları, nakdi tazminat ödendiği gerekçesiyle reddedildi. Şehit kardeşleri için de yedişer bin lira manevi tazminata hükmedildi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kararı, tarafımızca usul ve yasaya uygun olmadığından olayın nitelikleri de göz önüne alınarak karar düzeltme yoluna gidildi. Dosya için temyiz başvurusunda bulunduk.

Ayrıca, aynı olaydaki bazı şehit aileleri tarafından açılan maddi ve manevi tazminat davalarının da aileler aleyhine sonuçlandığını öğrendik."