Akçakocada Nükleer Santral Tartışmaları

Akçakocada Nükleer Santral Tartışmaları

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yapılması olasılığı gündeme gelen Nükleer Santral ile ilgili olarak milletvekilleri, belediye başkanı, İGM üyeleri ve parlamentoda gurubu bulunan siyasi parti ilçe başkanlarının görüşlerini belirttiler.

- Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yapılması olasılığı gündeme gelen Nükleer Santral ile ilgili olarak milletvekilleri, belediye başkanı, İGM üyeleri ve parlamentoda gurubu bulunan siyasi parti ilçe başkanlarının görüşlerini belirttiler.

AK Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz ise net olarak Akçakoca’da yapılmasından yana olduğunu belirttiği açıklamasında, ”Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Ben Akçakoca'ya nükleer santral yapılmasına karşı değilim, aksine tarafım. Benim uzmanlık alanım enerji. Nükleer santraller denize kıyısı olan yerlere yapılır. Çünkü soğutma sistemleri deniz altına kurulur. Bu yüzen buralar seçilir. Öte yandan Düzce deprem kuşağındadır, Akçakoca değil. Japonya'da yaşanan faciada nükleer santral zarar görmemiştir, suyun altındaki soğutma sistemleri Tsunami nedeniyle tahribat görmüştür. Karadeniz’de de tsunami tehlikesi yoktur. Ben olumlu bakıyorum ve gerekirse sorulacak tüm sorulara cevaplarım var” dedi.

AK Parti Düzce Milletvekili Fevai Arslan, henüz meclisin ve hükümetin gündeminde böyle bir çalışmanın olmadığına dikkat çekerek, "Akçakoca Düzce’nin ve Türkiye'nin doğal güzellikleri bakımından önemli bir ilçemiz. Burada yapılacak bir uygulama için ilk söz yerel teşkilatımıza aittir. Biz onların arzuları doğrultusunda hareket ederiz” diye konuştu.

AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır, konu ile ilgili olarak netleşmiş bir durumun olmadığına vurgu yaparak, ”Haberi duyulmasından sonra Enerji Bakanlığından yetkililerle görüştüm. Net bir şeyin söz konusu olmadığını söylediler. Bir araştırma ve olasılık derecesinin ne olduğu konusunda çalışmalar yapılmış” dedi.

Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, kişisel olarak nükleer santrallere temelden karşı olduğunu belirterek, "Akçakoca için en son düşünülecek bir şeydir. Böyle bir şeyin Akçakoca için düşünülmüş olması bizleri endişeye sevk etmiştir. Böyle bir projenin Akçakoca’da uygulanması Akçakoca’yı bitirir. Bırakınız turizmi ve turizm kenti olmayı hiçbir şeyin değeri kalmaz. Akçakoca ölü bir kent konumuna gelir. Adı nükleerle anılan Akçakoca’ya yatırımı, seyahati ve yaşamı kimse düşünmez. Bu doğal güzellikler ve yeşilin içinde bu santrali yapma fikri nasıl oluşuyor buna da akıl sır erdirmek mümkün değil. Eğer ciddi bir düşünce ise bunun karşısında olacağımızı, tüm Akçakoca'yı sevenler olarak dayanışma içinde en şiddetli tepkiyi göstereceğimizi, engellenmesi için ne gerekiyorsa yapacağımızın bilinmesini isterim" dedi.

AK Parti İGM üyesi İbrahim Bilgin, ”Takip edebildiğim kadarıyla bir alternatif olarak düşünülmüş. Kesinleşmiş bir durum yok. Ancak kişisel olarak Akçakoca’ya yapılmasına sıcak bakmıyorum“ diye konuştu.

CHP İGM üyesi Nedim Albayrak, Enerji Bakanlığının santralin Akçakoca’da yapılması yönünde bakışı olduğunu basın yoluyla duyurulmasının kamuoyu tepkisini ölçmek amaçlı olduğuna dikkat çektiği belirterek, "Ben bu santralin Akçakoca’da yapılması kararını akıl dışı buluyorum. Böylesine doğal güzellikler içinde bölgede yaşayan 25 milyon insan için çok farklı değerlendirmelerin yapılabileceği ilçemizde nükleer santral düşünmek nasıl ortaya çıkıyor anlamış değilim. İleride insan dahil tüm canlılar popülasyonunda nasıl olumsuzluklar yaratacağını hesap bile edemediğimiz girişimi Akçakoca’ya uygun bulanlar kendileri, çocukları ve torunları için birer de villa inşa etsinler ve burada yaşasınlar bakalım. Bu güne kadar nükleer santrallerin ürettiği yüksek radyoaktivite taşıyan atıkların güvenilir bir şekilde bertaraf edilmesi için dünya çapında bulunmuş yöntem yok. İnsanlık tarihinin çok küçük bir döneminde kullanılabilecek olan nükleer enerji yarattığı nükleer atıklarla dünya tarihinin çok uzun bir dönemine bela olacak bir mirastır. İşte bu ve diğer bir çok olumsuz etkileri nedeniyle Akçakoca’da ve her yerde nükleere karşıyım" dedi.

MHP İGM üyesi Ergin Özensel, turizmin, tarımın, doğanın, sanayinin ve sosyal hayatın olumsuz etkileneceğini belirterek, "Çernobil ve Fukuşima’yı unutmayalım. Hala olumsuz etkileri sürüyor. Muhakkak ki ülkemizin enerji üretimin önemli ölçüde gereksinimi vardır. Bu enerjiyi temin ederken ne getirir ne götürür hesap etmek gerekir. Nükleer Santral kw saat enerji getirir karşılığında insan hayatını götürür. Bu nedenle konuşlandırılacak yerlerin çok iyi hesaplanması gerekir. Akçakoca’nın kesinlikle bu konuda uygun olmadığını düşünüyorum. Hatta bölgemizin. Nihayetinde kul yapısıdır. Bir hata onarılmayacak yaralar açar. Bu hatanın gerçekleşme olasılığını göz ardı edemeyiz. Akçakoca için düşünülmesini asla onaylamıyorum“ diye konuştu.

AK Parti Akçakoca İlçe Başkanı Mustafa Ezer, Nükleer enerjinin Türkiye için geç kalmış bir teknoloji olduğunun altını çizdiği Avrupa ve Gelişmiş ülkelerin 60'lı yıllardan bu yana kullandığına dikkat çekerek, "Ülkemizin enerji kaynakları yeterli değil ve büyük bir açığımız var. Bu nedenle yeni kaynaklar yaratmalı gerekli teknolojiyi kullanmalıyız. Akçakoca’da yapılması ihtimalini çok zayıf bir olasılık olarak görüyorum. Sinop ve Akçakoca yakınlığı İğne Ada olasılığını güçlendiriyor. Trakya ve Marmara’ya yakınlığı önemli. Kişisel olarak Akçakoca’da yapılmasını arzu etmem. Akçakoca farklı hizmet alanlarda değerlendirilmeli ve görevler verilmeli“ dedi.

CHP İlçe Başkanı Nurol Badanoz, Akçakoca’da böyle bir projenin gerçekleşmesine karşı olduklarını belirterek, Akçakoca’nın geleceğini karartmaya izin vermeyeceklerini vurguladı.

MHP İlçe Başkanı Ali Yanmaz, Akçakoca'da nükleer santral yapılmasının cinayet olacağını vurguladığı açıklamasında, “Akçakoca nükleerle taban tabana zıt iki geliri olan bir yerleşim merkezi. Turizm ve fındık. Buraya nükleer santral düşünülmesi akıl karı olamaz. Bunun gerçekleşmesine izin vermeyiz. Bu konuda halkımızı uyarıcı çalışmalarımız olacak” dedi.

Kaynak: DHA