Benzin ve motorine bir zam daha! Hatta bir zam daha

Benzin ve motorine bir zam daha! Hatta bir zam daha
Güncelleme:

Artık her gün yeni bir zam gelen benzin ve motorine, dün gece yarısından itibaren zam gelirken benzine tekrar zam geldi.

EPGİS akaryakıtlara gelen yeni zamları duyurdu. 10 Mart itibarıyla benzine 79 kuruş, motorine 2 lira 25 kuruş zam geldi.

İŞTE YENİ FİYATLAR

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara'da ortalama 20,44 liradan satılan benzinin litre fiyatı 21,23 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 20,35 liradan 21,14 liraya, İzmir'de 20,46 liradan 21,25 liraya çıkacak.


Ayrıca, Ankara'da ortalama 22,92 liradan satılan motorinin litre fiyatı 25,17 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul'da 22,83 liradan 25,08 liraya, İzmir'de 22,92 liradan 25,17 liraya çıkacak.

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Benzin ve motorine bir zam daha! Hatta bir zam daha - Resim : 1

EPGİS'den yapılan açıklama şu şekide:

Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı

10/03/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;

Benzinde 0,79
Motorinde 2,25 TL/LT

Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.

DÜN NE KADAR ZAM YAPILMIŞTI?

EPGİS, 9 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere benzine 1.07 TL, motorine de 1.59 TL zam yapıldığını duyurmuştu.

 PETROL 147 DOLARI GÖREBİLİR

 Petrol fiyatları savaşın seyrine göre tüm zamanların zirvesi olan 147,50 doları görebilir. Bazı analistler Ukrayna krizinin jeopolitik etkisi nedeniyle temmuz 2008’de ulaşılan zirvenin aşılabileceğini düşünüyor.

Sene başında 73 dolar olan ham petrolün varil fiyatının, Rusya'nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve Batı ülkelerinin yaptırım kararlarıyla 119,8 dolara kadar yükselmesi akaryakıt fiyatlarındaki artışta etkili oluyor.

 PETROL FİYATI ZİRVEDE 

 Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte tırmanan petrol fiyatları, 120 dolar seviyesinin üzerinde yer alıyor.  Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, dün Rus petrolüne yönelik ambargo tartışmalarına ilişkin konuşmuştu.

Ambargo kararının felakete yol açacağını savunan Novak, petrolün varil fiyatının 300 doların üstüne çıkabileceğini söylemişti.

 ÜNLÜ EKONOMİSTTEN ''HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ'' UYARISI

 Türkiye benzin ve motorine zam ile yatıp, zam ile kalkmaya devam ederken ünlü ekonomist ve yazar Ali Ekber Yıldırım, "Mazota benzine sürekli zam yapanlar bunu hiç düşündünüz mü" diyerek korkunç tehlikeyi açıkladı.

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım konuyla ilgili "Mazot 20 lirayı geçti - Bu gece mazotun litre fiyatına yapılacak 84 kuruşluk zamla Konya’da mazotun litresi 20 lira 5 kuruş olacak. - Şehirli mazot, benzin alamazsa toplu taşıma ile işine gider - Çiftçi mazot alamazsa tarlayı süremez, üretim, hasat yapamaz. Ülke aç kalır aç!" dedi.

 AKARYAKIT FİYATLARINA YENİ ''DÜZENLEME'' GELİYOR

 EPDK açıkladı: 2022 yılında zam yağmurunun yaşandığı, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrasında neredeyse gözümüzü her açıp kapattığımız anda zam gelen akaryakıt fiyatları için yeni düzenleme geliyor.

 Artan maliyetlere rağmen kâr marjları aynı kalan akaryakıt istasyonlarını desteklemek amacıyla Taşıt Tanıma Sistemi'nde (TTS) bayileri zarara uğratan dağıtıcı şirket komisyonları ortadan kaldırılıyor. Aradan komisyoncular çıkarılacağı için akaryakıt bayilerinin kâr marjlarının dolaylı olarak artacağı, böylece de akaryakıt fiyatları üzerinde yeni bir baskı unsuru olmasının önleneceği belirtiliyor.