Yeni bir gezegen keşfedildi: Dünya'ya benzerliği ile şaşırtıyor

Yeni bir gezegen keşfedildi: Dünya'ya benzerliği ile şaşırtıyor
Güncelleme:

Gökbilimciler, tamamen suyla kaplı bir "Süper Dünya" adı verilen yeni bir gezegen keşfetti.

TOI-1452-B olarak da adlandırılan Süper Dünya, üzerinde yaşadığımız Dünya'dan yaklaşık %70 daha büyük.

NASA'ya göre Draco takımyıldızında yaklaşık 100 ışıkyılı uzaklıkta bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor. Gezegen, Dünya'nın neredeyse iki katı büyüklüğünde olsa da, ilk gözlemler ve hesaplamalar, gezegenin beş kat daha yoğun olduğunu gösteriyor. Gezegenin çok derin bir okyanusla kaplı olduğu düşünülüyor.

Gökbilimciler, gezegenin aynı zamanda çok az veya hiç atmosferi olmayan büyük bir kaya veya belki de hidrojen ve helyum atmosferine sahip kayalık bir gezegen olabileceğini söylediği için daha fazla gözlem yapılması gerekiyor.

Yeni bir gezegen keşfedildi: Dünya'ya benzerliği ile şaşırtıyor - Resim : 1

Araştırmacılara göre gezegen gerçekten de gerçek bir “su dünyası”ysa, kütlesinin %30'unu su oluşturabilir. Bu, güneş sistemimizdeki derin okyanusları buz kabukları altında sakladığına inanılan sulu aylarla aynı olurdu. (Jüpiter'in Ganymede ve Callisto'su veya Satürn'ün Titan ve Enceladus'u)

Araştırmacılar, "su dünyaları" olabileceği ihtimalini düşünmeden önce de ötegezegenler bulmuşlardı. Ancak Montreal Üniversitesi'ndeki keşif ekibine liderlik eden Ph.D. Charles Cadieux, bu yeni gezegenin "bir okyanus gezegeni için en iyi adaylardan biri olduğunu" söyledi. Cadieux göre yarıçapı ve kütlesi, Dünya gibi temelde metal ve kayadan oluşan bir gezegenden beklenebilecek olandan çok daha düşük bir yoğunluğa işaret ediyor.

11 günlük yıllar

Suyla kaplı olsun ya da olmasın bu gezegende yaşanırsa, gezegen her 11 günde bir güneşinin etrafında döndüğü için nispeten yıldırım hızında yıllara sahip olacaktır. NASA, yörüngesindeki yıldız daha küçük ve daha soğuk olduğu için gezegenin güneş sistemimizde Venüs'ün aldığı kadar güneş ışığı aldığını söyledi.

Ötegezegen, Montreal Üniversitesi'nden bir ekip tarafından keşfedildi, ancak gezegen, yeni James Webb Uzay Teleskobu tarafından daha fazla inceleme için mükemmel bir konumda. Gezegen, Webb'in yılın herhangi bir zamanında inceleyebileceği gökyüzünün bir bölümünde bulunuyor ve 100 ışıkyılı uzaklıkta, gezegen nispeten yakın.

Gezegeni keşfeden araştırmacılar, gezegenin bileşimini gösteren ve ek ipuçları sağlayan, gezegenin atmosferinde parlayan yıldız ışığını yakalamak için Webb'de planlayacaklarını söylediler.

James Webb Uzay Teleskobu'nun dört bilim aracından biri olan NIRISS'in baş araştırmacısı olan Montreal Üniversitesi profesörü Rene Doyon, “Webb Teleskobu ile yaptığımız gözlemler TOI-1452 b'yi daha iyi anlamak için çok önemli olacak. Mümkün olan en kısa sürede, bu garip ve harika dünyayı gözlemlemek için Webb'de zaman ayıracağız." dedi.

Etiketler gezegen keşif bilim