Sarıkamış’ın Obsdiyen taşı rezervlerinin işletilebilmesi için başvurduk

Sarıkamış’ın Obsdiyen taşı rezervlerinin işletilebilmesi için başvurduk

Kars Valisi Ahmet Kara, Halk Eğitim Merkezi Obsidyen Taşı İşleme Atölyesi'ni ziyaret etti.

Kars Valisi Ahmet Kara, Halk Eğitim Merkezi Obsidyen Taşı İşleme Atölyesi'ni ziyaret etti. Vali Kara, Sarıkamış’ın Obsdiyen taşı rezervlerinin işletilebilmesi için Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurduklarını söyledi.

        Kars Valisi Kara, ziyaret sonrası basın mensuplarına, "Atölyemiz Halk Eğitim ve İŞKUR işbirliği ile kurulmuş makineleri Özel İdare tarafından alınmıştır. Dolayısı ile bu kurumların iş biriliği neticesinde kurduğumuz ve uygulamaya koyduğumuz bir projenin sonucu bu atölyemiz faaliyete girmiştir. Yaklaşık maliyeti 260 bin liradır, burada kursiyerlerimiz makinelerin başında kayaları işleyerek, takı tasarımı, isimlik, tespih ve gerdanlık gibi ve sıpa taşı şeklinde daha çok şeyler yapacaklar." dedi.

        Vali Kara buradaki konuşmasında, "Biz şunu düşünerek bu atölyeyi açtık bu obsidyen bizim dağımızda taşımızda özellikle Sarıkamış’ta çok fazla miktarda var. Henüz kimsenin de işletmesinde değil bizler bir taraftan atölye açarak obsidyeni bu şehrin ekonomisine kazandırmayı yanı sıra bu şehrin turizmini canlandıracağını düşünüyoruz. Çünkü rezerv çok fazla ve taş çok güzel tabi aslında adı taş aslında yarı kıymetli madendir. Yarı kıymetli maden olarak atölye açılırken diğer taraftan Türk Patent Enstüsüne başvurduk patentini almak üzere, yani coğrafi işaretini almak üzere ve şu anda işlemler Özel İdare tarafından devam ediyor. Bir taraftan da Maden İşleri Genel Müdürlüğüne başvurduk, dedik ki bize bir işletme sahası verin diye çünkü obsidyen taşının bulunduğu bu alanlar işletmeye kapalıymış ve açarlarsa birde ruhsat almak için çalışma yapacağız. Bu obsidyen çalışması artık bundan sonra şehrimizde devam edecek ve ekonomiye katkı sunacaktır." diye konuştu.

        Bu arada, Kars Valisi Ahmet Kara ve Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış ile birlikte kamu kurum ve kuruluşların müdürlerinin yanı sıra yerel ve ulusal basının temsilcileri Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen programa katılarak çalışmaları yerinde gördü.

CİHAN