''Trump nükleer savaş için yalvarıyor''

''Trump nükleer savaş için yalvarıyor''
Güncelleme:

ABD, Japonya ve Güney Kore'nin dev tatbikatının başlamasından sonra Kuzey Kore'den resmi bir açıklama geldi.

ABD ve müttefiklerinin dev tatbikatı başladı, hemen ardından açıklama yapan Pyongyang yönetiminin bir füze testine girişmesinden endişe ediliyor. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, gövde gösterisinde yer alan bazı gemilerde füze takip sistemi bulunduğunu bildiriyor.

ABD, Güney Kore ve Japonya'nın dev tatbikatının başladığı dakikalarda Kuzey Kore'den resmi bir açıklama geldi.

Resmi haber ajansında yer alan açıklamaya göre, bölge ülkelerini ziyaret eden Trump barış için bir yok edici olduğunu gösterdi. Pyongyang'ın açıklamasında en dikkat çekici kısım ise, Trump'ın nükleer savaş için yalvardığı ifadesi oldu.

Japonya ve Güney Kore'yi peş peşe ziyaret eden Donald Trump, Seul'de yaptığı konuşmada Kim Jong-un'a seslenmiş ve "Bizi hafife almayın, bizi sınamayın" demişti.

10 yıl sonra bir ilk

ABD'nin üç uçak gemisi ve 11 savaş gemisiyle yer aldığı dev gövde gösterisi, 2007 yılından bu yana bir ilk olma özelliği taşıyor. ABD son olarak 2007 yılında Pasifik Okyanusu'ndaki toprağı Guam Adası yakınlarında üç uçak gemisiyle tatbikata girişmişti.

Dört gün boyunca uçak gemileri USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt ve USS Nimit Kuzey Kore'ye gözdağı verecek. Kore Yarımadası açıklarındaki tatbikata Güney Kore yedi savaş gemisiyle katılıyor.

Gemilerde füze takip sistemi var

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, tatbikatta yer alan bazı gemilerin füze takip sistemlerine sahip olduğunu bildiriyor.

Kuzey Kore'yi oldukça kızdıran tatbikatın yeni bir füze testine yol açmasından endişe ediliyor.

Ekim ayı sonunda atmosferde hidrojen bombası test edebileceğini duyuran Kim Jong-un, son füze denemesini Eylül ayı ortasında gerçekleştirmişti. 3 bin 700 kilometre kat eden kıtalararası balistik füze, Japonya'nın üstünden geçerek Pasifik Okyanusu'na düşmüş ve dünya titremişti. Söz konusu test, Kuzey Kore'nin ikinci kıtalararası balistik füzesi olarak kayıtlara geçti. İlk deneme, Temmuzayında yapılmıştı.

Eylül ayı başındaki hidrojen bombası testi ise, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açmıştı.

Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarına hedef olan Kim Jong-un, bu yıl içinde 20'den fazla füze testine imza attı.

Nisan ayından bu yana Kuzey Kore ve ABD arasında nükleer savaş tehditleri havada uçuşuyor, Trump ve Kim birbirlerine hakaret yarışına girmiş durumda. ABD lideri için 'akıl hastası' gibi ifadeler kullanan Kim'e Trump'ın taktığı isim ise, 'roket adam.'

Trump, Kim'in füze ve nükleer silah testlerini Çin üzerinden baskı yaparak durdurmayı denedi ancak bu politikası başarısız oldu.

Milliyet